Осокорки: демонтаж естакади є безпідставним! Поліція «не бачить»…

28 березня 2019, 16:39
Власник сторінки
журналист
0
24
Осокорки: демонтаж естакади є безпідставним! Поліція «не бачить»…

Така ситуація яскраво демонструє беззаконня й подає найгірший сигнал, що можна зневажати судові рішення

Рівень довіри до поліції є основним  критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції – ст. 11 ЗаконуУкраїни «Про Національну поліцію».

Але про який рівень довіри до правоохоронної системи можна говорити, коли поліція стає на бік тих, хто порушує закон, обслуговуючи інтереси посадовців і чиновників, що, власне, може прирівнюватися до співучасті у злочинних діях.

Саме так сталося в ситуації, коли 25.03.2019 р. комунальні підприємства Київської міської державної адміністрації розпочали роботи з розбирання естакади з пальовими фундаментами на перетині вулиці Колекторної та проспекту Петра Григоренка.

Необхідно зауважити, що естакада з пальовими фундаментами на перетині вулиці Колекторної та проспекту Петра Григоренка була збудована саме з метою захисту та гарантування безпечності магістральним каналізаційним мережам Бортницької станції аерації при переміщенні вантажів транспортними засобами на будівельний майданчик ж/м «Патріотика на озерах».

Естакада збудована із додержанням усіх вимог технічного завдання, виданого ПрАТ «АК «Київводоканал» для проектування вказаної споруди та влаштування тимчасових під’їзних шляхів до будівельного майданчика. Рішення про знесення цієї мостової споруди було прийнято на засіданні Постійної комісії КМДА з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 18 березня 2019 р.

Підставою для цього рішення стало лише припущення голови правління ПрАТ «АК «Київводоканал», що нібито при проходженні через естакаду вантажних транспортних засобів можливе порушення технічного стану напірних каналізаційних колекторів.

Цей факт красномовно свідчить, що такий терміновий демонтаж естакади є фактично безпідставним. Оскільки наявність будь-якої загрози від цієї споруди не підтверджується жодним документом і жодної експертизи з цього приводу не проводилося.

Розвиток подій щодо руйнування мосту розпочався ще близько 4-ї год. ранку. Виникає питання, чому це працівники поліції прибули сюди ще до світанку. Спадає на думку лише припущення, що була потреба потрапити сюди зненацька або приховати від стороннього ока свої дії. Власне десь так і було.

Оскільки без жодних пояснень і без пред’явлення будь-яких документів поліція досить жорстко відтіснила охорону будівельного майданчика, яка знаходиться там на договірній основі. Протягом всього часу охорона перебувала в оточені поліції під постійними погрозами щодо затримання та арешту.

Коли поліція звільнила естакаду від охорони, була дана команда наступній групі поліцейських у складі 4-ох екіпажів, супроводжувати та заводити техніку на міст для його демонтажу. При цьому техніка не мала державних номерних знаків, а символи її ідентифікації ретельно зафарбовані.

На запитання охорони, на яких підставах тут перебуває незрозуміла техніка й плануються проведення робіт, ані відповіді, ані дозвільних документів ніхто не надавав. Жодних документів або пояснень щодо ситуації, працівники поліції не дали й офіційним представникам забудовника, які прибули на будівельний майданчик за повідомленням охорони. Прозвучало лише твердження, що правоохоронці здійснюють відповідний наказ.

Логічно виникає питання, чому працівники поліції не надавали обґрунтованої відповіді? Можливо тому, що її не існувало, або тому, що правоохоронці фактично керувалися лише вказівкою посадових осіб, обслуговуючи їхні приховані інтереси.

Такий факт є прямим порушенням ст. 8 п. 3 Закону України «Про Національну поліцію», де зазначається, що «накази, розпорядження та доручення вищих органів влади, керівників, посадових та службових осіб, службова, політична, економічна або інша доцільність не можуть біти підставою для порушення поліцейським Конституції та законів України.

Поліція, насамперед, була зобов’язана перевірити документи, які б підтверджували законність дій комунальних служб та невстановленої техніки, що приїхали руйнувати об’єкт, що був побудований, як захисна споруда для стратегічно важливих міських комунікацій. А в разі, коли цього не було зроблено, це яскраво свідчить, що правоохоронці в порушення закону просто виконували чиїсь доручення. Таким чином вони стали співучасниками злочину.

Схоже, що й нова поліція діє за старим зразком і традиціями, охороняючи не порядок та безпеку громадян, а прислуговує забаганкам посадовців. Для прикладу, коли поліція в цій ситуації забезпечувала умови для руйнуванням мосту, існувала реальна загроза екологічної катастрофи техногенного характеру, що призвела б до перебою з вододопостачанням у Києві, а лівобережну частину столиці могло б залити нечистотами. Адже роботи проводилися без належного оформлення та відповідної проектної документації. А могло призвести до непоправних наслідків.

Аби припинити вчинення правопорушення та забезпечити порядок, представники забудовника скористалися своїм правом і викликали поліцію. На жаль, виклик залишився без належної реакції. А працівники, поліції ,які знаходилися на місці, також ігнорували всі прохання про припинення робіт з демонтажу.

В підтвердження незаконності їхніх дій поліцейським було пред’явлено чинну ухвалу Господарського суду міста Києва про вжиття заходів забезпечення позову від 08.02.2019р. у справі № 910/1424/19, якою Київській міській раді, Київській міській державній адміністрації та будь-яким іншим особам заборонено здійснювати демонтаж тимчасових під’їзних доріг та споруд, влаштованих для забезпечення заїзду будівельної техніки на земельну ділянку, де ведеться будівництво ж\м «Патріотика на озерах».

Натомість, поліція взагалі не реагувала на документ, який є безсумнівним доказом того, що розбирання мостової естакади, відбувається в порушення судової ухвали й закону. Зважаючи на відсутність документального обґрунтування проведення демонтажних робіт та ухвалу Господарського суду міста Києва, стає чітко зрозуміло, що всі роботи по руйнуванню мосту над колектором, як, власне, й сама присутність тут неідентифікованої важкої будівельної техніки та комунальних служб є цілком незаконним.

У той же час, саме поліція на місці події проявила байдужість як до документів, що їм надавалися, так і до рішення суду, яке їм було пред’явлено. Це можна розцінювати як вчинення умисного злочину.

Про вказані факти свавілля керівництва столиці та бездіяльність поліції забудовник повідомив у своїх зверненнях із цього приводу та напрвив відповідні заяви до правоохоронних органів, а також супроводжуватиме розгляд цих справ у встановленому законом порядку.

Прикро, що такими діями влада Києва показує негативний приклад, що можна забути про європейські цінності та Конституцію й закони , й на власний розсуд встановлювати свої порядки, використовуючи для цього поліцію як інструмент тиску.

Така ситуація яскраво демонструє беззаконня й подає найгірший сигнал, що можна зневажати судові рішення, а правоохоронні структури наймати задля обслуговування своїх інтересів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.