Сучасний феодал районного масштабу?

04 січня 2019, 20:21
Власник сторінки
журналист
0
72
Сучасний феодал районного масштабу?

Дарницький район – молодий район Києва. Зазвичай там живуть «новоприбулі кияни», які не орієнтуються в феодальному укладі району та в столичних політичних течіях.

Напередодні чергових парламентських виборів ми вирішили поцікавитися, чим же займаються «слуги народу», як їм живеться і чи виконують свої зобов’язання перед виборцями.

Після Революції Гідності, всі кандидати в депутати обіцяли демократію й справедливість, нові ефективні закони, наголошували, що подолають корупцію, казали про новий курс та нові можливості. Тож, проаналізуємо, чим живуть депутати, що представляють в парламенті інтереси киян, зокрема Дарницького району столиці.

У 2014 році від цього району до Верховної Ради України був обраний Віталій Филимонович Сташук (фракція партії “Народний фронт”) – одіозна фігура столичної політичної тусовки. Навіть побіжний аналіз інформації з доступних джерел, свідчить, що схоже нові можливості з’явилися лише у народного обранця, а не його виборців.

Офіційні дані з його біографічної довідки говорять про стрімкий шлях Сташука на політичний олімп.
Віталій Филимонович Сташук народився 15 жовтня 1972 року в Дарницькому районі Києва, з яким пов’язана вся його біографія. Далі – школа, філософський факультет Київського Національного Університету ім. Тараса Шевченка, який закінчив з відзнакою. Спеціальність — політолог, викладач соціально-політичних дисциплін. Перший запис у трудовій датований 1993 роком. Сташук почав трудову діяльність з посади помічника міністра у справах національності та міграції у Олександра Ємця.

У 1994 році він перейшов на роботу експерта з цивільно-політичних питань в Український Фонд підтримки реформ, і одночасно з цим засів за написання кандидатської дисертації в аспірантурі КНУ за спеціальністю політичні інститути та процеси. У 1995 році Сташук став віце-президентом Асоціації молодих українських політологів і політиків. У 1998 році його обрали депутатом Київради від Харківського району. У 2002 році Сташук вдруге пройшов до Київради. І цього ж року отримав другий вузівський  диплом — юриста. Крім того, Сташук очолив благодійну організацію — Фонд підтримки муніципальних ініціатив. У 2003 році Сташук став головою міського Правління Київського міського осередку Всеукраїнського об’єднання За Україну! За Ющенка! Під час президентських виборів 2004 року він керував штабом Віктора Ющенка в Дарницькому районі, став депутатом Київради.

Зауважте, досить блискуча кар’єра, як для молодої людини.

Але у 2006 році в житті Віталія Филимоновича з’являється інша паралель, коли власні інтереси й бажання беруть гору над зобовязаннями. Він зненацька здає мандат депутата Київради й віддає перевагу роботі в районній владі — Сташука обрали главою Дарницької райради і призначили керівником райадміністрації.

У кінці 2010 року, Сташука змусили відійти від управління на Дарниці. Керувати районом призначили його заступника — регіонала Сергія Вітовського. У цей період Сташук активно включається в громадську роботу й гуртує навколо себе «активістів-васалів».

У 2012 році Віталий Сташук приймає активну участь у виборчій кампанії екс-генпрокурора Віталія Яреми, і до ВРУ той потрапляє по округу №212 Дарницького району – вотчині Сташука. За перемогу Ярема «розрахувався» зі Сташуком тим, що « кришував» його парковочний бізнес.

Із публікацій «Киеввласть»: «Виталий Сташук является ”хозяином” парковок Дарницкого района столицы. В 2013 году разгорелся скандал — ряд депутатов Киевсовета обратились к мэру столицы, на тот момент Александру Попову, и прокурору Киева с требованием разобраться с ситуацией, сложившейся в сфере парковочного бизнеса. По их словам, в Дарницком районе столицы парковочный бизнес монополизировала группа людей, одну из главенствующих ролей среди которых занимал Сташук».

Тоді політичні лобісти Віталій Ярема і Ксенія Ляпіна забезпечили невтручання адміністрації та Київської міської ради — вірогідно корупційні потічки вели у найвищі кабінети міської адміністрації, а присутність депутатів у цьому бізнесі спрощувала переговори з чиновниками і надавала додаткових гарантій .

Після Революції Гідності Сташук бере реванш і знову повертає Дарницький район столиці під своє управління. На місце голови Дарницької РДА «ставить» свого колишнього зама по Дарницькій РДА Генадія Синцова , а сам пробує підкоряти парламентські горизонти від « Народного Фронту». Йому вдається навіть домовитися про єдиного кандидата від округу й відкинути свого рейтингового конкурента від Блоку Петра Порошенка власника «Фуршету» Ігора Баленка.

«Фигурант уголовного дела ( за конвертаційні операції) Виталий Сташук быстро «примазался» к «Блоку Петра Порошенко». На 212 одномандатном округе в Киеве появились билборды «с намеком» на единого кандидата от Блока Петра Порошенко и «Народного Фронта» Виталия Сташука. Виталий Сташук – один из наиболее влиятельных персонажей в Дарницком районе. В течение своей политической карьеры он успел дважды побывать депутатом Киевсовета, а также смог контролировать целый столичный район. Стоит учитывать, что Дарницкий район – его вотчина, где Сташук полностью контролирует власть и бизнес, хотя сам как бы находится сбоку- припеку» пише «Антикор».

Після перемоги у парламенских перегонах, Віталій Сташук стає секретарем Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і продовжує «керувати» своєю вотчиною. Практично так він отримує доступ до контролю та впливу у сфері містобудування.

Головна його мета – земля й будівництво в столиці. Тепер у нього з’явилися можливості впливати на містобудівну ситуацію, жонглюючи будівельними майданчиками та територіями, керуючись власними інтересами.

За часи правління Генадія Синцова ( а практично Віталія Сташука) у Дарницькому районі виникає купа нових незаконних забудов із сумнівними забудовниками.

Ось перелік «новобудов», що виникли під час правління Стащука-Синцова»(джерело domik.ua)

«1. ЖК «Славгородский» на улице Славгородской, 25. В системе мониторинга застройщик не определен. Стройка включена в список незаконных из-за нарушений целевого назначения участка, указанного как возведение индивидуального жилого дома усадебного типа и хозяйственных сооружений. Фактически был построен 5-этажный многоквартирный дом. 31.07.2015 г. прокуратура Дарницкого района начала досудебное расследование законности стройки.

2.ЖК «Status Grad»по адресу: улица Завальная, 10-Г. Застройщик — ООО «Строительно-инвестиционная компания «Березнякижитлобуд». В этом комплексе незаконным признано строительство третьей секции. По указанному объекту застройщик не представил договор аренды земельного участка. Департамент градостроения и архитектуры Киева 25.01.2016 г. направил письмо в ГАСИ об отмене декларации о начале выполнения работ.

3.Клубный дом «На Левадной» по адресу: улица Левадная, 56. Данных о застройщике в кадастровой электронной карте нет. Стройка признана незаконной. Причина — застройщик не зарегистрировал градостроительные условия и ограничения, а также не представил декларацию о начале выполнения стройработ. 14.03.2016 г в Дарницкое управление полиции направлены документы о незаконном строительстве.

4.ЖК «Схiдна Брама» на улице Светлой, 3-Д. В системе мониторинга застройщик не определен. Стройка признана незаконной по требованию прокуратуры от 15.10.2012 об отмене регистрации договора аренды земельного участка. Причина обращения прокуратуры в суд — возведенный жилой объект не соответствует целевому назначению участка — для строительства и эксплуатации комплекса технического обслуживания автомобилей

5.Жилой дом в массиве Бортничи по адресу: улица Промышленная, 10. В кадастровом мониторинге застройщик не указан. Стройка признана незаконной — стройкомпания не зарегистрировала градостроительные условия и ограничения, нарушив права землепользования. 05.10.2015 г. следственный отдел Дарницкого районного управления полиции открыл уголовное производство по поводу самовольной стройки.

6.ЖК «Приозерный» на улице Здолбуновской, 13 . Информации о застройщике в системе мониторинга нет. Стройка признана незаконной. Застройщик не зарегистрировал градостроительные условия и ограничения и карту нарушений благоустройства для восстановления территории после строительства. 15.04.2015 г. начато досудебное расследование по факту незаконного строительства.

7.Строительная площадка на улице Здолбуновской, 11-а, 11-внапротив дома №4 на улице Бойко. Застройщик не определен. Стройка признана незаконной — застройщик не представил договор аренды участка и не зарегистрировал градостроительные условия и ограничения. 23.07.2015 Дарницкое управление полиции открыло уголовное производство по факту незаконного строительства».


У 2016 році під тиском громадськості Генадія Синцова було звільнено з посади голови адміністрації Дарницької РДА. Стащук, спираючись на бізнес-партнера Сергія Леваду, радника Віталія Кличка, знову протягує свою кандидатуру на голову РДА – Василия Лозового, який був заступником Генадія Синцова!!! Партнерське коло знову замкнулось…

Після отримання депутатського мандата до ВРУ Сташук так і не втратив свій парковочний бізнес. Навпаки, розширив його на всю столицю, отримавши монополію у цій сфері.

Із публікацій «Киеввласть» «Сегодня парковочным бизнесом в Дарницком районе фактически ведает три человека – народный депутат Виталий Сташук (был председателем Дарницкой районной администрации в 2006-2010 годах), который обеспечивает политическое покровительство и лояльность правоохранительных органов, Андрей Воробьев (был номинальным управляющим БЕАГ, а теперь основатель и формальный руководитель предприятий на территории Дарницкого района) и Вячеслав Вжешневський — когда Сташук был председателем Дарницкой администрации, Вжешневський руководил коммунальным предприятием «БЕАГ» в том же Дарницком районе. Впоследствии, когда власть сменилась в 2011 году Вжешневський перешел на работу в КП Киевтранспарксервис, а Воробьев даже недолгое время был руководителем Киевтранспарксервиса.

Организация имеет четкую структуру: есть члены, которые лоббируют и оказывают политическую защиту, есть те, кто ведает экономическими вопросами, и те, кто выполняет силовые задачи. Последние годы компания разместила ряд ночных стоянок по пр. Григоренко, ул. Гмыри, возле станции метро Осокорки. При этом земля под стоянкой как правило принадлежит другим организациям, и фактически является захваченной. Когда на землю предъявляют права ее реальные владельцы, “парковочная монополия” предлагает заплатить им определенную сумму, исчисляемую десятками тысяч долларов за мирное решение вопросов, в противном случае включается силовой сценарий — расстрелом частной парковки. При этом на всех силовых разборках Андрей Воробьев присутствует лично и прямым текстом говорит, что все его действия согласованы с народным депутатом Виталием Сташуком».

Сташук — це сучасний феодал районного масштабу, з можливостями, що сягають найвищих владних кабінетів.  Він практично є одноосібним господарем великого столичного масиву, де зупиняється дія законів, коли включаються інтереси «великого пана».

Навіть громадськість району – й та – на службі у Сташука. Під його патронатом є кілька громадських організацій, що по команді включаються в роботу проти тих, хто посміє не погодитися з волею районного тирана.-заявив КСК у блогах linad

Достатньо згадати хоча б про ГО «Екопарк Осокорки». Під виглядом нібито боротьби за екологію проплачені активісти проводили акції протесту, били людей , палили будівельну техніку, ламали паркани. А все тому, що пан Сташук накинув око на ласий шматок біля озера й вирішив віджати територію. Приклад типового рейдерського захвату, що на Дарниці уже став звичною практикою. Суд довів, чия правда у випадку з «Екопарком», «громадськість» принишкла, тема закрилась, а осад у людей таки залишився.

Дарницький район – молодий район Києва. Зазвичай там живуть «новоприбулі кияни», які не орієнтуються в феодальному укладі району та в столичних політичних течіях. А тим часом, під красиві лозунги, гарні обіцянки та мітинги кишенькових громадських організацій можуть знову обрати того ж феодала Сташука своїм представником у владі й він вчергове отримає індульгенцію ще на п’ять років. І на кого тоді скаржитися, що в районі продовжиться свавільне правління місцевого феодала, який уже створив свою систему і встановив свої правила на окремо взятій території?

Сучасний феодал районного масштабу?

Єдина надія на президентські та мерські вибори. Але то — інша історія…

Комітет суспільного контролю

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.