Як змусити ЖЕД виконувати свою роботу

03 серпня 2018, 16:22
Власник сторінки
semenkorzh918@gmail.com
0
68
Як змусити ЖЕД виконувати свою роботу

Тарифи у Києві піднялись — якість послуг залишилась на тому ж рівні.

Минулого року у Києві підвищили тарифи на утримання прибудинкових територій, які кияни сплачують ЖЕДам. Тарифи підвищились удвічі, а той більше. Такі здорощання пояснювали тим, що коштів не вистачає ні на обладнання, ні на заробітну плату працівникам ЖЕД. Натомість, кияни мали б отримувати якісні послуги та обслуговування своїх будинків: прибирання двору, під'їздів, даху, миття вікон та ремонт ліфтів — і це не повний список послуг, за які ми маємо платити зі своєї кишені.

Кожен споживач, відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, має право на отримання своєчасного та якісного сервісу. 

Та на превеликий жаль, ми не отримуємо в повному обсязі те, за що ми платимо. І в такому разі, маємо право перерахувати розмір сплати за послуги, які не були наданні взагалі чи частково. 

 

Жителі Дніпровського району активно складають акти-претензії до ЖЕДів

 Наша ГО “ Центр розвитку міста” першою підняла це надважливе питання для киян, після чого підхопили й інші громадські організації.

 Особисто я працюю у Дніпровському районі, тому проблеми жителів цієї частини міста мені добре відомі не на словах, а вже у дії. Ніколи не зрозумієш масштаб проблеми, не побачивши її зсередини. Тому робота розпочалась у кожному дворі.

 В першу чергу, багато киян не знали про перерахунок тарифів і про свої права, як споживачів. Тому моя задача стояла в тому, аби донести людям повну інформацію і пояснити, які покращення їх можуть чекати. Після зустрічей було зрозуміло, що жителям Дніпровського району не байдуже до умов проживання. Мало того, люди навіть не знали, який спектр послуг включений в їхні платіжки, тобто що вони мають отримувати, сплативши натомість чималу суму коштів. А обсягом проблем і не виконанням цих робіт я був вражений. Інформацію про зустрічі за різними адресами ширилась районом з блискавичною миттєвістю — жителі самі почали запрошувати нашу громадську організацію допомогти їм у вирішенні нагальних питань. З травня місяця і по сьогодні наші спілкування у київських дворах продовжуються.

Небайдужі люди збираються під під'їздами, отримують корисну інформацію, після чого починається обговорення проблемних питань, згідно яких складається акт до керуючої компанії, яка має ці роботи виконувати. В одному будинку може бути складено більше десяти актів! Після чого, дані акти реєструються в ЖЕДі і вже  з наступного місяця має бути перерахована сума у платіжці. Більше того, після наших актів та звернень, почався реальний рух.

 

Таргани-велетні та під'їзди без вікон — за що платять кияни?

Вражає те, що в деяких під'їздах Дніпровського району поточний ремонт не виконувався з 1991 року, натомість весь цей час люди сплачували кошти. А таргани з 5 см у будинку — це взагалі з “області фантастики”. В будинках не було дезінсекції, а в підвалах стоїть вода. Крок за кроком: прибирання сміття та подвір'я, ремонт ліфтів та майданчиків, зріз аварійних дерев, заміна лавочок, а також завезено пісок — це реальна робота за пару місяців зустрічей, які відбуваються за будь-яких погодних умов. 

Акти-претензії ви можете скласти й самі, головне об'єднатись з сусідами та починати діяти, адже хто, як не ми покращить стан благоустрою наших будинків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.