Чи можуть люди з особливими потребами повноцінно відпочивати на пляжах столиці?

12 червня 2018, 17:43
Власник сторінки
semenkorzh918@gmail.com
0
44
Чи можуть люди з особливими потребами повноцінно відпочивати на пляжах столиці?

1 червня в Києві офіційно відкрився пляжний сезон - берег Дніпра очищено, завезено тонни піску, готові до роботи рятувальники, де-не-де встановлені навіть вуличні спортивні тренажери.

Більше того, деякі київські пляжі отримали премію «Блакитний прапор» - екологічний сертифікат, який видається пляжам країн на підставі рішення незалежного Міжнародного Журі про їх відповідність вимогам критеріїв Програми «Блакитний прапор». Та от чи готові наші зони відпочинку до того, щоб прийняти  відпочивальників з особливими потребами? Мені стало цікаво, чи зможе людина на візку провести комфортно свій відпочинок біля річки.

В Радянському союзі не було людей з особливими потребами

Ми давно зрозуміли, що в Радянському союзі робили все, аби приховати існування таких людей. Їх просто знищували, забираючи у них всі умови для існування, адже «радянська нація» - найздоровіша у світі. Усі будівлі, тротуари, а також метро, побудовані за тих часів,  не мають жодного пандусу, не пристосовані ліфти, вбиральні та громадські місця. І з відголосками тих часів, нам доводиться зтикатись й по сьогодні. Ліфти та пандуси мають бути на кожній станції метро. Громадський транспорт, приміщення державних установ, магазини, кав’ярні – все те, що нам необхідно для повсякденного життя, має бути облаштоване належним  чином. Нам же поки що зарано говорити про серйозні здобутки в цій сфері.

Найкращі світові пляжі для людей з особливими потребами

В нагоді українцям може стати закордонний досвід.  Сотні пляжів у світі добре прилаштовані для людей з особливими потребами - там вони не відчувають себе обмеженими у своїх діях. Спокійно можуть дістатись берегу та відпочивати, а також купатись.  Наприклад, в Тайланді є навіть отелі, де з кожного номеру є окремий зручний вихід відразу до пляжу. А в Греції є отель, де передбачений повністю відпочинок людей на візках і мають окремі заїзди прямо у море. У Мексиці є курорт, який зробили ветерани війни В’єтнаму. Тому на ньому є великі променади для прогулянки людей з особливими потребами,  а також  спеціальна служба таксі. Окрім цього безліч розваг та навіть дайвінг.

Крісла - амфібії у Києві – пристосування пляжів для людей з особливими потребами

Разом з активістами перевірили пляж «Золотий», що в Дніпровському районі, на можливість доступу до води для людей з особливими потребами. Пляж нагороджений престижною нагородою “Блакитний прапор” та має крісло - амфібію. Але справа в тому, що пляж розташований за більше ніж за 2 км від найближчого метро. Сам вестибюль станції не обладнаний для людей з особливими потребами, пандуси відсутні! Тобто елементарно добратися до місця відпочинку не можливо. До інфраструктури самого пляжу теж є питання – відсутні повноцінна доріжка до води, закінчується вона на півдорозі до води.

             Припустимо, що людина з особливими потребами якимось чином все ж таки доїхала до міського пляжу. Чи облаштований він для її відпочинку?

   Цього року прийматимуть гостей тринадцять столичних пляжів. І лише на трьох пляжах зможуть забезпечити зручні умови відпочинку інвалідам – «Дитячий», «Золотий» та «Пуща-Водиця».  На них є з’їзди у воду, спеціальний персонал, а також крісла  - амфібії – їх п’ять. З таким кріслом людина з особливими потребами матиме можливість покупатись у річці.

 «Важкість поставки крісел - амфібій в Україну залежить від того, що вони завозяться з Іспанії та Франції. Справа в тому, що ми як Комунальне підприємство не маємо права займатися зовнішньоекономічною діяльністю, а ввезення товарів з-за кордону підлягає саме під неї. Складно та довго також розмитнення самих крісел, оскільки  їх ми класифікуємо як спецобладнання для людей з особливими потребами, а працівники митної служби не завжди можуть по своєму класифікатору їх ідентифікувати, оскільки це обладнання є рідкісним. Зараз намагаємося знайти виробника таких крісел на Україні, але тут теж є проблема. Алюміній, що використовується для виробництва даного типу спецобладнання, видобувається виключно в Алчевську, а це, як відомо, зараз територія окупована і ніяких торгівельних зв’язків з нею не ведемо», - прокоментував Євген Кобан, керівник  прес-служби КП "Плесо".

 На пляжі «Дитячий» є спеціальний біотуалет для людей з особливими потребами, хоча минулого року його закривали і ключі залишали в адміністратора, адже з боку відпочиваючих були спроби вандалізму. Про місце знаходження ключа повідомляла табличка, яка висіла на дверях туалету. До біотуалету є спеціальна під’їзна доріжка. А два роки тому були залучені спонсори, які встановили пандус на пляжі «Вербний», який коштує 250 000 гривень.

         Це поки що усі зручності для людей з особливими потребами на міських пляжах, та з року в рік позитивна тенденція зростає. Міська влада почала  більше приділяти уваги тим, хто її так сильно потребує. Сподіваємось, що людям з особливими потребами не доведеться чекати багато часу аби на повну насолоджуватись життям та з комфортом відпочивати на воді влітку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Пляж
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.