Як зберегти свої кошти за комуналку: Алгоритм від ГО «Центр розвитку міста»

18 липня 2018, 13:15
Власник сторінки
0
498
Як зберегти свої кошти за комуналку: Алгоритм від ГО «Центр розвитку міста»
Автор: Ярослав Федорук

Після того, як у своєму блозі я написав статтю “Як перерахувати тариф за утримання будинку”, до мене у Фейсбук почали звертатись за більш розгорнутою консультацією з даного приводу.

Саме це стало поштовхом для мене та моїх колег з ГО “Центр розвитку міста”, аби розпочати зустрічатись наживо з мешканцями будинків, щоб більш детально розповідати про складові тарифу, процедуру перерахунку, заповнення паперів, а також організовувати переговори з ЖЕДами. Усього особисто мною було проведено 34 ознайомчих та 22 зустрічі з безпосереднім оформленням та поданням документів. І ми перші в Києві почали допомогати налагоджувати комунікацію між комунальними службами та киянами стосовно зменшення платежів за утримання будинків.

Головне, на що я звернув увагу під час наших зборів – це обуреність людей тим, що будинкам старого житлового фонду не приділяється достатньої уваги з боку комунальників, і окрім самого перерахунку, мешканці дуже потребують справжнього втручання та вирішення їх нагальних проблем: від обвалу стін у під’їздах до утворень смітників просто біля дворів.

На зустрічах ми обговорюємо найболючіші теми, пов’язані з житлово-комунальним господарством, а також виявляємо недоліки в тих чи інших послугах з утримання будинків, які надаються неякісно або не надаються взагалі. Після чого робимо виклик до Керуючої компанії та на наступний раз очікуємо представника ЖЕДу, з яким вже можна буде розібрати усі проблеми та скласти акти-претензії.

Шкода, але працівники ЖЕДів з’являються не завжди. Радує, що за Постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 р. № 970 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі», акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі. Але коли комунальники все ж таки приходять, у людей є реальна можливість з ними поспілкуватись та озвучити питання, які хвилюють більше за все. Тільки тут спливає один нюанс  – зявляються не керівники ЖЕДів, а майстри та інженери, які не в змозі приймати остаточних рішень.

Далі виклик, складені акти-претензії та звернення ми передаємо до Керуючої компанії. Більш детально з повною процедурою можна ознайомитись за цим посиланням https://blogs.korrespondent.net/blog/kyiv/3973272/ 

Звичайно, іноді може промайнути думка: Навіщо писати якісь листи, збиратись та щось обговорювати, якщо капітальні ремонти, дороги та надання послуг повинні і так бути, адже для цього є профільні служби, які повинні всім цим займатись? Проте я абсолютно переконаний, що під лежачий камінь вода не тече, і потрібно завжди привертати увагу до проблем, якщо вони є. А у випадку їх відсутності, контролювати усі процеси, які відбуваються в місті.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киев,Тарифы ЖКХ,ЖКХ оплата ЖЭК услуги тарифы,комунальні послуги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.