Як перерахувати тариф за утримання будинку

22 травня 2018, 15:48
Власник сторінки
0
1367
Як перерахувати тариф за утримання будинку

Думаю, майже в кожного з нас при огляді своєї чергової платіжки виникає питання: ЗА ЩО Ж ТАКІ ГРОШІ?

Особливо, коли мова йде про вкрай неякісне утримання будинків та прибудинкових територій! І якщо, наприклад, вартість води можна контролювати шляхом встановлення лічільника, то як бути з тарифом, який нараховує виключно міська рада?

Звернемось до законодавства. Відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги” споживач має право на отримання якісного та своєчасного сервісу! 

Для початку розберемось, що саме входить до переліку послуг з утримання будинків та прибудинкових територій! Готуйтесь, буде багато тексту:
1. Прибирання прибудинкової території
2. Прибирання сходових клітин
3. Вивезення побутових відходів 
4. Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі
5. Технічне обслуговування ліфтів
6. Обслуговування систем диспетчеризації
7. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (гаряче водопостачання, холодне водопостачання, водовідведення, централізоване опалення, зливова каналізація)
8. Дератизація
9. Дезінсекція
10. Обслуговування димових та вентиляційних каналів
11. Технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності
12. Поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків)
13. Поливання дворів, клумб і газонів
14. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами
15. Експлуатація номерних знаків на будинках
16. Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води
17. Енергопостачання ліфтів

Впевнений, що у багатьох з нас виникали проблеми з тією чи іншою послугою, а може й деякі з них взагалі не надавались! Проте мені, як оптимісту по життю, та всім представникам ГО “Центр розвитку міста” все ж таки здається, що з часом ми перейдемо на крутий європейський сервіс, а поки пропонуємо контролювати нарахування тарифу за механізмом, який встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 р. № 970 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі».

Якщо Ви незадоволені однією або декількома послугами з утримання будинків та прибудинкових територій, що надаються ЖЕДом, Вам потрібно здійснити наступні кроки:
- В своєму будинку об’єднатись з двома налаштованими на результат сусідами
- Занести до свого ЖЕДу письмовий виклик у довільному форматі з відповідною датою за цією формою: 
- Виклик реєструється в ЖЕДі з вхідним номером та датою (активістам потрібно зберегти копію)
- Організувати зустріч з мешканцями будинку, на яку вже за викликом запрошені представники ЖЕДу, підготувати інформацію щодо складової тарифу по будинку, а також бланки актів-претензій з підписами жителів (по кожній складовій тарифу окремий бланк). Приклад акту-претензії:
- Заповнені акти-претензії, звернення та копія виклику реєструються у Керуючій компанії відповідного району
- Після чого у наступному місяці тариф за ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі буде перераховано 

ВАЖЛИВО! Якщо майстер або відповідальний представник ЖЕДу на заплановану зустріч не з'явився, то акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі!

Хочу відмітити, що цей метод підходить для будинків, які обслуговуються ЖЕДами, в той час, як члени ОСББ та ЖБК на своїх зборах самостійно визначають тарифи за утримання будинків та прибудинкових територій.

Тож, наполегливо рекомендую завжди перевіряти та контролювати всі послуги, надані вам містом, державою або підприємствами, адже тільки так ми можемо повернути вектор нашого спільного розвитку у вірний напрямок.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киев,Тарифы ЖКХ,столица,город,тарифы,Київ,столиця,дорогой,комунальні послуги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.