Кияни залишатимуть сміття під землею

24 квітня 2018, 15:59
Власник сторінки
semenkorzh918@gmail.com
0
146
Кияни залишатимуть сміття під землею

Останньою новинкою у світі благоустрою міст вважають підземні контейнери, які набирають популярності і в Києві.

В Україні стало модно рівнятись на європейські тенденції. Мода ця поширюється не лише на одяг чи «пошук роботи» в кращому світі). Україна запозичує досвід в різних мейнстрімах, серед них і в напрямку благоустрою. Ця тема безпосередньо також стала модною в нашій державі. А, мабуть, найактуальнішим питанням сьогодення в справах міських є сміття. 

Щодня кожна українська родина в середньому викидає відро сміття, а за рік у столиці утворюється близько 800 тонн відходів.  Останньою новинкою у світі благоустрою вважаються підземні контейнери, які набирають популярності і в Києві.

Члени ГО “Центр розвитку міста” спробували  розібратися в перевагах таких баків. Для того, щоб викинути сміття вам не знадобиться бігти в підземний тунель, паркінг чи шукати «підземелля» аби ж знайти контейнер. Ви його побачите неозброєним оком. На вигляд він не відрізняється нічим від звичайних, хіба що дизайном і естетичним виглядом в порівнянні від старих. Головним є те, що основна частина баку знаходиться під землею, а його верхівка добре прикрита, що не дозволяє  розкидатись сміттю навколо. По-перше, сміття добре сховане від містян. По-друге, їх об’єм більший за звичайні контейнери. По-третє, усі неприємні запахи та «порпання» тварин і безхатчинків для нас назавжди забудуться. І, авжеж, це приємний та естетичний вигляд, що впишеться у будь-який пейзаж, та велика економія, адже зменшуються витрати на логістику при перевезенні сміття.  Такі баки оснащені сонячними інформаційними панелями та датчиками, які передають інформацію диспетчеру про наповненість баку. Таким чином, відповідні органи знають, коли їх потрібно звільняти. А для людей зі шкідливими звичками – такі баки мають систему пожежогасіння. Тепер можна буде не переживати за викинутий недопалок. 

Тенденцію встановлення підземних контейнерів для твердих побутових відходів у Києві започаткував міський голова Віталій Кличко. Першими з’явились на Пейзажній алеї. Наразі у центрі місті їх 50, а до кінця року у Києві з’явиться до тисячі таких баків.

В Інтернеті повно негативу

Та не всі кияни зраділи такому нововведенню.  У соціальних мережах користувачі стрімко почали ділитись досвідом користування такими баками. Люди скаржаться на те, що сміття із контейнерів вивозять не так часто, якби того хотілось. Відходи швидко заповнюють бак, а жителям доводиться залишати сміттєві пакети безпосередньо біля них, тому картина не з кращих.

« Шла как-то мимо такого мусорника. И житель специально положил свой пакет рядом с мусороприемником со словами - а, дворник уберет. А у других срабатывает стадное чувство - раз лежит рядом, значит мусорник не работает…»

     «Перемены в нашей стране редко бывают к лучшему....» коментують дописувачі чергове фото заповненого контейнера.

Європейський досвід

На Заході сторонні особи не мають права користуватись сміттєвими баками.

В Європі ситуація складається куди краще. В Англії такі контейнери називають «бункери», виготовлені вони із нержавіючої сталі і мають розподільчу функцію. Британці не кидають купою сміття,  вони відокремлюють загальні побутові відходи, змішану вторинну сировину і папір. Таке нововведення було створено Кембриджським університетом для студентів та викладачів і вже набирає популярності по всій Великій Британії.

В Німеччині ж контейнери носять назву GABIS, що в перекладі «Сміттєві контейнери з системою ідентифікації великих житлових комплексів.  Що це значить? Сторонні особи не мають права користуватись такими контейнерами, а орендодавцям не доведеться платити за них. Спеціальна електронна система записує точну кількість сміття для кожного будинку, а також в контейнери не дозволяють кидати великі предмети. 

Підземними баками починають користуватись і в Греції та в Іспанії, адже вбачають у цьому велику економію. Для вивозу сміття з такого контейнеру потрібна лише одна вантажівка та один водій. 

І хоч поки сміттєві підземні баки з’явились лише в Києві, інші міста України також починають ініціювати новий рух в сфері благоустрою. Українські підземні контейнери не зовсім вдосконалені, залишаючись без системи сортування. Поки що в цьому ми «пасемо задніх», та нам є на кого рівнятись. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.