Бурхливі події в українському небі 2017-го року.

17 січня 2018, 12:15
Власник сторінки
Експерт у галузі транспорту, адвокат, підприємець.
0
68
Бурхливі події в українському небі 2017-го року.

Минулий рік був сповнений подій не тільки на українській землі, а й в небі.

Мабуть, найгучнішим розчаруванням став  прихід на наш ринок ірландської лоукост-авіакомпанії Ryanair, який так і не відбувся. Епічна боротьба почалася, ще в самому початку 2017 року. Тоді міністр інфраструктури Володимир Омелян впритул взявся за тему дешевих авіаперевезень і заявив, що Мінінфрастуруктури веде переговори з даною авіакомпанією. Ця новина викликала величезний суспільний резонанс,  адже Ryanair відома тим, що пропонує пасажирам досить низькі ціни на рейси (близько 20 євро).

Після довгого очікування, в березні Ryanair заявила про відкриття з жовтня 2017 роки 11 рейсів з аеропортів «Бориспіль» і «Львів». Здавалося, що все вже вирішено. Але потім настало двомісячне затишшя, після якого гендиректор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін заявив, що підписання контракту з лоукост-авіакомпанією не дозволить підприємству заробити 2 млрд грн потенційних доходів на рік. Він відмовився підписувати договір, поки не будуть враховані вимоги аеропорту. Експертне співтовариство підтримало позицію Рябікіна, адже згода на заздалегідь не вигідні, а тим паче, збиткові умови співпраці с авіакомпаніями, не принесе користі не лише аеропорту, а і пасажирам.

«Якщо аеропорт не зміг домовитися з лоукостом по деяким питанням, в тому числі і по розподілу прибутку, то, звичайно, потрібно відмовлятися від такої співпраці. І добре, що Павло Рябикін, має таку наполегливість та сміливість, що не зважаючи на шалений тиск, все-таки прийняв правильне рішення», відмічає експерт у сфері транспорту Олександр Юраков.  

До речі, скандал з заходом Ryanair в Україні - не перший для цієї компанії і, напевно, не останній. У міжнародних бізнес-школах кейси заходу цієї авіакомпанії в різні країни і аеропорти викладаються студентам, як приклад жорстких і високоефективних переговорів, так як Ryanair властива агресивна стратегія досягнення своїх цілей.

Як би там не було, але підсумком публічних суперечок стала заява Ryanair про вихід з України, в зв'язку з недотриманням посадовими особами аеропорту «Бориспіль» раніше досягнутої угоди з Мінінфраструктури. А українці, які встигли купити квитки, були змушені їх здавати.

У цьому контексті варто зазначити, що не тільки вітчизняні пасажири відчули дискомфорт від дій Ryanair, але і європейські. А все тому, що у вересні-жовтні авіакомпанія скасувала близько 2000 рейсів через проблеми з графіками роботи пілотів і неправильним розрахунком відпусток. Про претензії до Ryanair, в зв'язку зі скасуванням рейсів заявила влада декількох країн ЄС.

Будемо сподіватися, що скасованих рейсів у Ryanair буде якомога менше, адже Омелян пообіцяв, що ірландський лоукост вийде на український ринок в цьому році. «Я вірю, що Ryanair зайде на український ринок. У нас уже остаточно оформлюються переговори. Вдалося знайти консенсус з аеропортом «Бориспіль», він був і з аеропортом Львова. 2018 рік однозначно буде роком дешевих авіаперевезень », - сказав міністр.

Тому очікуємо в наступному році нової саги під назвою - «Другий захід на посадку ірландського лоукостера в Україні».

Для авіапасажирів минулий рік запам'ятався і позитивними моментами. Незважаючи на провал з Ryanair, українці все ж отримали більші можливості для подорожей. Так, авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» оголосила про зниження вартості своїх квитків при ранньому бронюванні. Тепер при купівлі квитків за 10 місяців тарифи становлять: 249 грн - всередині України, міжнародне сполучення - від 587 грн до 1087 грн.

Крім того, в минулому році українське небо поповнилося і новими лоукостами. Так, в грудні італійська авіакомпанія ErnestAirlines запустила регулярні рейси з Києва і Львова в Мілан, Неаполь та Венецію. Тепер жителі України можуть злітати в Італію приблизно за 50 євро.

Крім того, з березня почне польоти бюджетний авіаперевізник з 100% часткою українського капіталу - SkyUp. Здешевлення перельотів відчує на собі українець в повній мірі. Наприклад, квиток з Києва до Одеси коштуватиме від 499 гривень в одну сторону. Мінінфраструктури очікує, що новий гравець принесе глобальні зміни на ринку пасажирських авіаперевезень. Ще глава відомства Володимир Омелян заявив, що веде переговори з двома авіакомпаніями про вихід на наш ринок, які будуть мати мінімум 51% вітчизняного капіталу.

Також в році, що наступив обіцяє почати польоти і лоукост Eurowings по маршруту Київ-Берлін з подальшим відкриттям рейсів в Дюссельдорф. А угорська лоукост-авіакомпанія WizzAir в цьому році суттєво розширить мережу своїх маршрутів: навесні 2018 року планується запуск нових рейсів з Києва в Лісабон і Таллінн, а зі Львова - в польські Гданськ і Катовіце та німецький Дортмунд.

Крім того,  WizzAir з 18 вересня почне виконувати польоти зі Львова до Лондона (Великобританія) за ціною від 30 євро. Та, вперше за довгий час, авіакомпанія WizzAir почне літати з Харкова в Дортмунд і Катовіце. Безумовно, відкриття нових рейсів і прихід авіакомпаній, що працюють в сфері бюджетних перевезень, повинні стимулювати авіаринок на конкурентну боротьбу. Відповідно, для пасажирів це означає зниження цін на квитки.

Експерт у сфері транспорту Олександр Юраков відмічає, що позитивні зміни у роботі аеропортів з лоукостами, дозволить продовжити розвивати інфраструктуру аеропортів, та підвищити стандарти обслуговування пасажирів. «Добре, що такими високими темпами почали розвивати зокрема аеропорт «Жуляни». На мою думку, наявність конкуренції між державним та приватним сектором у сфері авіаперевезень, іде на користь, в першу чергу, пасажирам. І потрібно віддати належне менеджменту державного аеропорта «Жуляни».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Борисполь,Аэропорт "Жуляны"
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.