Ситуація з можливим хімзабрудненням Десни не повинна повторитися

26 березня 2016, 21:21
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
75

Інститут реформ та розвитку Києва наполягає на ретельному дослідженні протизаконного зберігання міндобрив поблизу Деснянського водозабору.

Закликаємо Мінприроди, Держекоінспекцію України спільно з місцевими органами влади посилити контроль за дотриманням санітарного режиму в прибережних захисних смугах уздовж річок, особливо поблизу водозаборів.

Як стало відомо, АК «Київводоканал» заявив про можливу загрозу потрапляння міндобрив у річку Десну.

За інформацією «АК «Київводоканал», під час обстеження території поблизу селища Новосілки у Вишгородському районі на березі річки Десна вище за течією від Деснянського водозабору, були виявлені переорані з осені сільськогосподарські угіддя на відстані близько 40-50 метрів від берега річки. Разом із цим, на території невідомого підприємства у селищі були знайдені мішки з мінеральними добривами.

Відповідно до норм Водного кодексу України (ст.89) в прибережних захисних смугах уздовж річок забороняється розорювання земель, зберігання та застосування пестицидів і добрив. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах уздовж води для великих річок шириною 100 метрів.

Відомо, що Деснянська водопровідна станція забезпечує питною водою більшу частину Києва, якщо бути точним – 60 %. Зараз завдання номер один – ліквідувати небезпеку, ретельно дослідити факт забруднення міндобривами території поблизу Деснянського водозабору. Оскільки подібна ситуація може мати місце поблизу інших водозаборів, закликаємо природоохоронні органи спільно з місцевими органами та громадськістю здійснити відповідні перевірки, в цілому посиливши контроль за дотриманням санітарного режиму в прибережних захисних смугах та зонах санітарної охорони водозаборів.

Нагадаємо, експерти Інституту реформ та розвитку Києва наполягають на впровадженні стратегічного екологічного плану Києва.

На думку фахівців, такий план має містити конкретні кроки, спрямовані на: зменшення забруднення повітря; збільшення вмісту кисню у повітрі; раціональне використання питної води та покращення її якості; забезпечення збору та очищення стічних вод; поглиблення перероблювання відходів; припинення руйнування природного ландшафту хаотичною забудовою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.