Київ потребує невідкладного вирішення екологічних проблем

27 січня 2016, 15:46
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
296
Київ потребує невідкладного вирішення екологічних проблем

Одним із основних пріоритетів діяльності київської влади у цьому році має стати питання екологізації столиці.

Одним із основних пріоритетів діяльності київської влади у цьому році має стати питання екологізації столиці.
Керівництво столиці десятками років заплющувало очі на проблеми захисту довкілля. А тим часом екологічна ситуація у Києві набуває загрозливого стану. Оскільки вона безпосередньо впливає на якість життя та здоров’я мільйонів людей вимагаємо від київської міської влади цілеспрямованої реалізації комплексу заходів щодо покращення екологічної ситуації в місті.

Основними джерелами забруднення довкілля у Києві є промислові підприємства, особливо хімічні підприємства, а також транспорт, особливо автомобільний.

Варто зазначити, що щільність забудови у столиці постійно збільшується. Це негативно впливає на міське природне середовище. Із зростанням населення у столиці щороку збільшуються обсяги викидів парникових газів, продукування сміття та використання ресурсів.

Екологізація столиці насамперед, повинна передбачати популяризацію в суспільстві ідей охорони та збереження живої природи у місті, впровадження стратегічного екологічного плану столиці.

Такий план має містити конкретні кроки, спрямовані на:

- зменшення забруднення повітря;
- збільшення вмісту кисню у повітрі;
- раціональне використання питної води та покращення її якості;
- забезпечення збору та очищення стічних вод;
- поглиблення перероблювання відходів;
- припинення руйнування природного ландшафту хаотичною забудовою.

Важливим питанням для Києва є збереження та розвиток зелених насаджень, що позитивно впливає на екологічний стан міста.

На сьогодні у столиці територія зелених насаджень становить понад 56 тис. га, що складає 67,4 % загальної площі міста. І лише 21,6 тис. га зелених насаджень розташовані в зоні міської забудови.

Вагомою компонентою екологічного плану столиці має стати оцінка ризиків від дії кліматичних факторів на діяльність об’єктів промисловості та інфраструктури і зокрема небезпеки підтоплення окремих районів Києва.

Якість життя мешканців Києва залежить як від розвитку економіки міста, так і від стану довкілля. Проте стан довкілля є визначальним. Екологічна ситуація впливає на стан здоров’я населення, транспортні системи, репутацію міста та кількість туристів. Тому політика у сфері охорони довкілля потребує особливої уваги, чітких, рішучих та невідкладних змін.

Столична влада має у постійному режимі інформувати населення про екологічну ситуацію та звітувати, що робиться для її поліпшення.

Інститут реформ та розвитку Києва пропонує створити при КМДА відповідну робочу групу з числа посадовців Управління екології та природних ресурсів, депутатів Київради та незалежних експертів для опрацювання проекту стратегічного екологічного плану столиці. Фахівці Інституту готові долучитися до цієї роботи.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Київ,столиця,забруднення довкілля
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.