Як допомогти собі і дітям при стресі

09 листопада 2015, 12:35
Власник сторінки
0
52

П’ятого листопада 2015 р., у гуртожитку, де проживають переселенці, за адресою:

Київ, вул. Кустанайська, 6, відбувся психологічний тренінг для жінок «Стрес у переселенців. Як допомогти собі і дітям при стресі».

Насамперед хочу зауважити, що хоча тренінг був запланований для жінок, на нього прийшли і чоловіки. Люди інстинктивно шукають вихід з психологічної западні. Важко знайти вихід коли проблема ховається у тебе в голові.

Тренінг почався зі знайомства. Було важко слухати історії людей. Сльози стояли на очах. Єдине спільне, крім пережитого стресу через втрату домівки, роботи, загалом стабільності, було те, що навіть знаходячись у місті де нема війни, де не чути гармат, де не потрібно ховатися від бомбардування, Вони відчувають себе незахищеними, ніби знаходяться у підвішеному стані у «коконі», у темряві…

Далі психолог провела невеличке практичне завдання – всі закривають очі, а вона продовжує говорити. «Уявіть себе у місці де Вам затишно, спокійно, де ви відчуваєте себе у повній захищеності. Подивіться що знаходиться навколо. Хто поряд з Вами, якщо Ви бажаєте запросіть когось до себе. Запам’ятайте як Ви себе почуваєте у цю мить». Хочу зауважити, що таку практику можна проводити і самостійно, знаходячись у себе дома. Це допомагає віднайти душевну рівновагу, яка так необхідна кожному з нас.

Усі ми різні. Після травматичної події, яка вплинула на все життя, одним потрібно, щоб їх не чіпали, залишили на самоті, поки вони самі не захочуть впустити Вас до себе у свій світ, іншим навпаки потрібна постійна увага. Необхідно навчитися бачити цю різницю в людях. Бо

неправильний підхід може призвести до непередбачених наслідків.

Говорили також про те, як можна кожному із них самостійно прийти до психологічної рівноваги. Це прості речі: заняття танцями, вишиванням, заняття спортом. Потрібно займатися тим, що відволікає від думок про важке минуле, нестабільне теперішнє та невизначене майбутнє.

Потрібно знаходити хвилини свого часу для того, щоб вислухати людину, яка готова поділитися своїми переживаннями. Спробуйте відволікти її від сірого буденного життя дім-робота-дім. Навколо нас чудова гарна природа, є чудові «теплі» люди, є тварини, турбота про яких може також відволікти від внутрішніх проблем. Цінуйте близьких, знайомих, тих людей, які оточують Вас. Маленька крапля уваги може створити диво.

Директор «Міжнародного конгрес центру Укоаїнський Дім» Стальмащук Юрій Іванович та директор «Благодійного фонду Український Дім» Олена Колос висловлюють щиру подяку залученому спеціалісту Інституту психології ім. Г.С.Костюка Національної академії педагогічних наук України, психологу Степанковій Тетяні, яка проводила тренінг, за професіоналізм та повну віддачу людям.

Тренінг проводився в рамках ініціативи «Психологічні послуги для внутрішньо переміщених осіб з Криму та Східних регіонів України», який реалізується благодійною організацією «Благодійний фонд Український Дім» за фінансової підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Уряду Японії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: психотерапия,діти,жінки,переселенцы из зоны АТО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.