Надходження від продажу столичної землі скоротилися у 3,5 рази

12 жовтня 2015, 15:04
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
39

За 9 місяців 2015 року до столичного бюджету надійшло лише 44,9 млн грн від продажу землі. Для порівняння торік за аналогічний період Київ наторгував землі на 159 млн грн.

Більше того, сьогоднішній показник виявився у 5,6 разів меншим від запланованого – за три квартали планували отримати від продажу землі понад 253 млн грн.

Такі «успіхи» можна було б виправдати ощадливим ставленням столичної влади до головного багатства киян, якби не той факт, що всі продані цього року ділянки діставалися новим власникам за заниженими у 2-3 рази цінами. Наприклад, землю для спорудження ТРЦ прямісінько біля станції метро «Дарниця» на передостанній сесії продали по 10 тис. доларів за сотку, хоча гірші за місцем ділянки продаються щонайменше втричі дорожче.

Але, звісно, такі щедрі дисконти від столичної влади отримують лише обрані.
Решта ж може у чесному аукціоні вибороти право на викуп земельної ділянки. От тільки, за час своєї каденції не пригадую, щоб на аукціон були виставлені земельні ділянки, що знаходяться в інвестиційно-привабливих місцях. Відтак, не дивно, що більшість організованих столичними чиновниками торгів не відбулися – кому цікаво купувати землю на околиці Києва, якщо «з-під поли» й без конкурентів можна отримати куди кращу ділянку?

До речі, цю ділянку навіть купувати не потрібно. Досить придбати якийсь сарай, будку, трансформаторну підстанцію, а тоді отримати до неї бонусом десятки соток землі… Такі схеми реалізовувалися на кожній сесії Київради – провладна більшість передавала в оренду ласі шматки землі власникам трансформаторних будок та сарайчиків. Непоодинокі випадки, коли згодом ці щасливі орендарі ці ж орендовані ділянки продають разом з корпоративними правами на сайтах нерухомості.

Словом, завдяки заохоченню підприємців до тіньових схем, напівзаконним передачам в оренду землі та продажу її за заниженими цінами, столична влада має сьогодні такий показово ганебний результат – важливе джерело надходжень до бюджету фактично пересохло і замість 253 млн грн маємо лише 44,9 млн грн.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: бюджет,Киев,Киевсовет,столица,Радикальна партія,Київ,оренда,продаж,Київрада,земля.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.