Київ стане українськомовним містом до 2020 року

05 жовтня 2015, 11:17
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
115
Київ стане українськомовним містом до 2020 року

При КМДА створюється робоча група з реалізації Концепції щодо популяризації української мови та культури в Києві.

Таке рішення прийнято за результатами круглого столу, що відбувся під моїм головуванням як автора зазначеної Концепції та заступника голови КМДА Ганни Старостенко.

Захід зібрав керівників департаментів КМДА, науковців, громадських діячів, освітян та митців, які активно брали участь у розробці цієї концепції та щиро вболівають за розвиток української мови.

Суть Концепції – зробити українське слово та культуру модними серед киян. Наша мета полягає в тому, щоб Київ став українськомовним містом до 2020 року. Також ми очікуємо, що столиця стане у цій дуже важливій справі взірцем і для інших міст. Чути, бачити, спілкуватися вишуканою та чистою української мовою – це те, до чого ми прагнемо.

Слід зазначити, що 70% киян добре знають українську, але використовують переважно російську.

Хочу наголосити, що проблема української мови у столиці не в тому, що її не знають, а в століттями створюваному ярлику її меншовартісності, другосортності. Якщо в думках киян вживання української стане синонімом інтелігентності, освіченості, то принаймні ці 70% знаючих її киян охоче перейдуть на спілкування державною мовою.

Затвердження цієї Концепції – невеличка перемога, що може перерости у велике досягнення, якщо ми зуміємо втілити зміст документа у життя, а не залишити його на папері.

Нагадаю, що заходи концепції розділено на п’ять векторів: діловодство та ділове мовлення, громадське життя, ЗМІ, освіта, виховання історичної пам'яті.

Обов’язкові диктанти для чиновників КМДА, курси з української мови для переселенців, українські кінотеатри та реклама, українська музика в маршрутках, віртуальні музеї – це маленька частинка з того, що передбачено у Концепції. І вже зараз потрібно передбачити необхідне фінансування цих заходів на поточний рік, а також організувати чіткий контроль за їх виконанням.

З цією метою було прийнято рішення про створення робочої групи, до якої увійдуть досвідчені фахівці згаданих сфер. Цю робочу групу очолить заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Крім того, учасники круглого столу вирішили проводити подібні зустрічі щонайменше раз у квартал.

Закликаю киян долучатися до популяризації української мови та пропонувати свої ідеї.

Хочу нагадати, що Концепція розвитку української мови, культури та виховання історичної пам’яті у жителів міста Києва на 2015—2020 роки затверджена рішенням Київської міської ради № 571/1435 від 28 травня 2015 року.

Згідно з одним з останніх соціологічних досліджень 2013 року, в Києві: мова комфортного спілкування серед опитаних: тільки українська – 17,57 % , 50% – дві мови, понад 30% – російська.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: українська мова,Київ,столиця,Київрада,українізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.