Як перейменувати «радянську» вулицю? Мануал.

19 серпня 2015, 17:48
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
1
489
Як перейменувати «радянську» вулицю?  Мануал.
До 15 листопада 2015 Київрада має перейменувати 122 вулиці.

З прийняттям "декомунізаційних" законів кожен українець отримав можливість долучитися до процесу перейменування вулиць. Зробити це набагато легше, ніж здається.

З прийняттям Законів про засудження тоталітарного комуністичного та нацистського режимів, влада почала інвентаризацію всього радянського. Так, за підрахунками Інституту національної пам’яті, в Києві налічується 122 вулиці, які за Законом підлягають першочерговому перейменуванню. Закон набув чинності ще три місяці тому, але в Києві все ще залишається 122 радянські вулиці.

Причини дві – складна процедура і… відсутність пропозицій від громади.

Отже, як перейменувати вулицю?

Спочатку потрібно виступити з відповідною ініціативою. Для цього бажано звернутися до одного з депутатів (vovchenko0302@gmail.com до Ваших послуг) або до міського голови чи його заступника - Секретяря Київради, попередньо зібравши підписи від жителів вулиці під пропозицією щодо перейменування (наявність підписів не є обов’язковою, але це допоможе схилити і депутата, і профільні комісії саме до народного варіанту назви).

Далі, ініціативу від громади розглядає комісія з найменувань. До складу комісії входять депутати, історики, краєзнавці та працівники профільного департаменту КМДА. Пройти цю комісію вдається далеко не кожній громадській ініціативі. Загальні вимоги до нових назв вулиць такі:

1) «Неповторюваність» назви (Хрещатик може бути тільки один).

2) Значимість постаті в історії Києва (це для тих, хто подумує над перейменуванням на честь своїх родичів).

3) «Прив’язка» назви саме до цієї вулиці. Наприклад, наявність на цій вулиці навчального закладу, лікарні, названих на ім’я певного діяча або ж ініціатива назвати вулицю за іменем одного з її славетних мешканців.

4) Відповідність між запропонованою назвою та вулицею. Наприклад, комісія з найменувань навряд чи підтримає назву Європейська, вулиця Незалежності в приватному секторі Бортничів.

5) Актуальність потреби в перейменуванні вулиці, тобто «комуністична» назва і відсутність вже підтриманих комісією пропозицій щодо присвоєння нової (список таких вулиць буде нижче).

Якщо нова назва відповідає цим критеріям, то шанси на її підтримку комісією з найменувань досить високі.

В разі позитивно вердикту комісії, пропозиція з перейменування виноситься на громадське обговорення – протягом двох місяців за неї голосують на сайті КМДА.

Лише якщо нова назва набере більшість голосів «за», Департамент суспільних комунікацій КМДА або депутат, до якого Ви зверталися, підготує відповідний проект рішення. Затвердить його в профільних комісіях Київради, і рішення буде винесене на сесію.

Отже, від Вас – тільки ініціатива, решту роблять депутати та працівники КМДА. Натомість згодом зможете розповідати онукам, що саме Ви перейменували ту чи іншу вулицю.

Зауважте, раніше перейменування затягувалося на роки – комісії не збиралися, обговорення відкладалися, а варіанти назв однієї і тієї ж вулиці змінювалися. Тепер системі «дихає» у спину Закон, який вимагає прийняти відповідні рішення до 15 листопада.

Сьогодні, згідно з даними Інституту Національної пам’яті, маємо перейменувати 122 вулиці у Києві. Вже впритул наблизилися до перейменування 17 «радянських» вулиць – вони пройшли громадські обговорення і можуть бути винесені вже на найближчу сесію. Серед них, зокрема, такі перейменування: Крупської - Павла Чубинського; Раскової Марини – Євгена Сверстюка, площа Дзержинського – Либідська площа, Щорса – Євгена Коновальця, Проспект 40-річчя Жовтня – Голосіївський проспект.

Ще 10 вулицям можуть повернути історичні назви. Серед них, наприклад, Панаса Любченка – Загородня. Повернення історичних назв не потребує громадського обговорення, тому такі перейменування теж можуть бути винесені вже на найближчу сесію Київради.

29 ініціатив щодо перейменування наразі винесено на громадське обговорення. Серед них перейменування Червонозоряного проспекту на проспект Валерія Лобановського, Ленінградської площі – на Дарницьку та інші. Перелік варіантів для голосування є на сайті КМДА, (рубрика «Е-МІСТО» – «Громадське обговорення проектів нормативно-правових актів»).

А ось вулиці, які ще стоять у черзі на «Декомунізацію» і чекають на пропозиції щодо нових назв:

Голосіївський: Трутенка Онуфрія вулиця, Червоноармійський провулок, Червонопрапорний провулок.

Дарницький: Будьонного Маршала вулиця, Будьонного 1-й провулок, Будьонного 2-й провулок, Жданова вулиця, Жданова провулок, Калініна вулиця, Комінтерну вулиця, Комінтерну 1-й провулок, Комінтерну 2-й провулок, Комінтерну 3-й провулок, Комсомольська вулиця, Комсомольський провулок, Котовського вулиця, Котовського провулок, Леніна вулиця, Островського Миколи вулиця, Руднєва Миколи вулиця, Руднєва Миколи провулок, Свердлова вулиця, Свердлова провулок, Терешкової Валентини вулиця, Фрунзе вулиця, Чапаєва вулиця, Червоноармійська вулиця.

Деснянський: Боженка вулиця, Дзержинського вулиця, Кірова вулиця, Лазо Сергія вулиця, Фрунзе вулиця, Червоногвардійська вулиця, Червоногвардійський провулок, Шелеста Петра вулиця, Щорса вулиця.

Дніпровський: Бакинських Комісарів провулок, Давидова Олексія бульвар, Дубового Івана вулиця, Дундича Олеко вулиця, Лазо Сергія вулиця, Лебедєва Миколи вулиця, Луначарського вулиця, Луначарського Анатолія площа, Луначарського провулок, Мильчакова Олександра вулиця, Сагайдака Степана вулиця, Червоногвардійська вулиця, Червоногвардійський провулок.

Оболонський: Гавро Лайоша вулиця, Гамарника вулиця, Дегтяренка Петра вулиця, Дибенка Павла вулиця, Мате Залки вулиця, Червонофлотська вулиця.

Печерський: Ластовського вулиця.

Святошинський: Бонч-Бруєвича вулиця, Бонч-Бруєвича провулок, Жовтнева вулиця, Калінінська вулиця, Коллонтай вулиця, Строкача Тимофія вулиця, Тухачевського Маршала вулиця, Уборевича Командарма вулиця, Фадєєва вулиця, Фадєєва провулок,.

Солом’янський: Колективізації вулиця, Комсомольська вулиця, Красикова Петра вулиця, Леніна вулиця, Островського Миколи вулиця, Островського Миколи провулок, Радянська вулиця, Фурманова вулиця, Червонопартизанська вулиця.

Шевченківський: Довнар-Запольського вулиця, Шаумяна вулиця, Шаумяна провулок, Щербакова провулок.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киевсовет,КГГА,КМДА,декомунізація,Декоммунизация,Декоммунизационный пакет,переименование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.