Список Калетника

01 квітня 2013, 21:35
Власник сторінки
політконсультант, журналіст
0
3414
Список Калетника

Комуністи приховали томагавк ультиматуму

Комуністи не перестають дивувати. Вони не йдуть тупо напролом. А якщо кидаються у бій, то мають кілька варіантів відступу, обов’язково з виграшем для себе.

Минулого тижня КПУ провернула дуже цікаву операцію. Перед цим кілька тижнів тривала артилерійська підготовка: фракція Компартії ультимативно вимагала скасувати пенсійну та медичну реформи. Немає цих законопроектів – немає їхніх голосів за урядові документи.

«Принципова» позиція КПУ оголила Партію регіонів. Зі своїми 207 штиками на папері і 180 у реалі, їхні законодавчі ініціативи виявилися підвішеними. З цього приводу дуже бідкався перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Він навіть почав проводити переговори і рекрутувати голоси суто під економічні законопроекти. За це пропонував і досі пропонує і гроші, і преференції для бізнесу. Про це я написав у статті «Арбузов форматує більшість?», розміщеній на «Українській правді».

Наразі процес формування більшості триває. Резерв у нестабільній раді ніколи не буде зайвим. Але першого віце-прем’єра обійшов його попередник, а нині секретар РНБО Андрій Клюєв. Переговори з ним першого віце-спікера Ігоря Калетніка виявилися більш успішними. Схоже, переговори  тривали навіть у вихідні.

На початку Погоджувальної ради, об 11 годині понеділка, спікер Володимир Рибак оголосив, що одним із перших питань порядку денного у вівторок стоїть законопроект №1063 Петра Симоненка про скасування пенсійної реформи. Точніше, про повернення пенсійного віку. Цього законопроекту станом на 10-ту годину не було у порядку денному.

Законопроект не мають наміру схвалювати в цілому. Це своєрідний тест: регіонали голосують за скасування пенсійної реформи, комуністи добрішають, повертаються у більшість, ухвалюють економічні закони, необхідні уряду, а потім, через кілька місяців, знову згадують про пенсійну реформу і вимагають її остаточного ухвалення.

Зрештою, це лише вершина айсберга вимог, які складені Ігорем Калетніком та озвучені наверх. Серед вимог: бізнес-преференції, податкові пільги і нібито контроль над Державною митною службою…

З іншого боку, пенсійним законопроектом регіонали нейтралізують опозицію. Арсеній Яценюк солідарний із комуністами щодо скасування і пенсійної, і медичної реформ. Тому заради такої благородної справи язик не поворухнеться вимагати першим питанням розглядати дату київських виборів.

 Поки Рада, за повною процедурою, впродовж кількох годин, воюватиме з ненависною усім пенсійною реформою, то мітинг під Радою на підтримку столичних виборів розійдеться. А там і самі вибори можна обіцяти призначити спочатку у четвер, а потім тоді, коли буде рішення Конституційного суду.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.