Піша хода в Євросоюз

07 травня 2013, 03:47
Власник сторінки
журналист, путешественник, арт-менеджер
0
5010
Піша хода в Євросоюз

За останні кілька років без війн і катаклізмів в українців не лише зникли шляхи пересування всередині країни, наші дороги займають перші місця в євро-хіт-парадах, але шляхи зникають і назовні.

Україна дедалі більше починає нагадувати Придністровську Молдавську Республіку, з блокадами в'їзду і виїзду, абсолютною індиферентністю громадян до свободи власного пересування і зрештою - безкарності за обмеження цих свобод. Незабаром для українців залишиться небагато варіантів візиту по ту сторону стіни. Цивілізація підбирається до українського муру як ніколи близько, але шляхи до неї для простих українців віддаляються.

Слід почати напевно з віз. Україна - одна з небагатьох країн світу, де за 10 останніх років кількість безвізових країн зменшилась за різними підрахунками - в два-три рази! Як країна, що має жодних спірних територій, агресії і постійно лише роззброюється - втрачає довіру в усьому світі так швидко? І чи буде хтось коли-небудь відповідати не лише за витрачений українцями час в чергах за візами, а й за неймовірні гроші, що їх щороку витрачаємо ми? Український паспорт знецінюється швидше, аніж зімбабвійський долар.

Друга тема - не менш цікава - це зникнення транспортного коридору Україна-ЄС. Ось лише трохи цифр:
Київ-Варшава - 780 км, всього 1 потяг, найдешевша вартість - 1200 грн, тобто 1.53/км
Київ-Берлін - 1350 км, єдиний потяг "разформіровалі за нєнадобностью"
Київ-Москва - 890 км, щонайменше 10 потягів, середня ціна - 760 грн (хоча якщо порівнювати все ж найдешевші квитки - то тут 450!), тобто 0.85/км або навіть 0.5/км
А тепер уважніше:
Москва-Варшава - 1260 км, 2 потяги, 1250 грн (майже вдвічі довший маршрут, але та ж сама ціна) 1/км
Москва-Берлін - 1900 км, 1 потяг, 2000 грн (потяг ніхто не збирається скасовувати) - 1/км

Слід теж сказати, що квитки Москва-Берлін ви можете дуже легко і без вагань купити через інтернет прямо зараз. Натомість квитки на Київ-Берлін продавалися в касах за кілька діб до відправлення, а часто і "з рук у кишеню". Київ-Варшава більш цивілізовано, але все ж - через інтернет не купиш ніяк. А чому? Жодних журналістських розслідувань. Куди там, є актуальніші теми - Межигір'я, унітази!

Потяг Київ-Берлін відмінили, оскільки його заповненість рідко досягала 23%. А хтось пробував реально аналізувати вартість квитків на цей золотий потяг? Київ-Варшава теж чекає та ж сама доля. І не треба говорити, що перевзувати потяг на вужчі колії - це дуже дорого. Чомусь на вартість квитків із Москви в ЄС це ніяк не впливає. А тепер слухайте страшилки на тему того, як завтра всі виїдуть в Євросоюз і залишать вас на одинці з розбитими дорогами, а натомість "Российская железная дорога планирует в 2014 году запустить новый подвижной состав сверхбыстрых поездов "Тальго" по маршруту Москва-Киев." На цьому потязі до Москви стане ближчою до Києва навіть аніж Львів! Ура!

Давайте подивимось на ціну того ж таки потягу під іншим кутом.
РІВНЕ-ВАРШАВА - 490 км - поїзд 69к - 12 годин - 737грн
ПАРИЖ-ЛОНДОН - 450 км - потяг TGV - 2,5 годин - 500 грн при попередньому замовленні
ВАРШАВА-БЕРЛІН - 580 км - потяг Intercity - 5 год. - 555 грн
При цьому перші два потяги проходять кордон (адже Британія не в Шенгенській зоні), крім того потяг TGV 50.5 км йде під землею, в досить недешевому тунелі.

Ну і на завершення - третій пункт, який нам доведеться пройти пішки, "тікаючи в Європу" - це безстрашні українські митниці. Саме вони найперші навели мене на думку, що вся Україна незабаром опиниться одною великою Придністровською Республікою. Адже українські митниці виглядають як старі радянські сараї, в них сидять товстопузі митники і хамлять усім однаково "прієжжим" на ЇХ пропускному пункті. Натомість митники в Росії вже давно перевдягнулися у людську форму і гавкають лише за вказівкою "згори". А перетини кордонів Росія-ЄС важко порівняти з кордонами Україна-ЄС як Берлін із Жмеринкою. Про це я раніше писав колонку Українське безкордоння.


Про усі схеми побудови муру на лінії Керзона можна тільки здогадуватися. Але факт залишається - ми залишаємось дедалі більш відірвані від Європи. Автобан, який мав би сполучати Львів-Краків-Вроцлав з Німеччиною вже досяг Тарнува. Хто б міг подумати ще 10 років тому назад, коли Польща була такою безвізовою для нас, що автобан починатиметься за 150 кілометрів від нашого кордону? А за рік вже досягне цього самого кордону. От тільки там він ще довго впиратиметься у височенну стіну. До речі, на неймовірному конкурсі побудови 80 км автобану зі Львову до кордону перемогла компанія Альтком. На її сайті гордо і влучно підмічено: "Из огромного количества объектов, за последний год образцом безупречной работы может служить автобан Киев-Одесса." Хто ж тут посперечається! Безупрєчний автобан! Дайте два!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Россия,Украина,Европа,Киев,Приднестровье,Польша,Москва,Поезд,Укрзалізниця,Евросоюз,Германия,дороги,граница,Берлин,Укрзализныця,ПМР,Автодор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.