Сукня зі смітника

18 вересня 2013, 10:59
Власник сторінки
співредакторка журналу соціальної критики "Спільне"
0
1074
Сукня зі смітника

і гроші на українську культуру

Рік тому, прогулюючись Кам'янцем-Подільським, я уперше в житті підібрала щось зі смітника. Це було нелегко - довелось подолати сором, страх - що подумають люди? Але ця сукня була направду для мене. Шерстяна, в індійські "огірки", неймовірно прекрасних кольорів, простого крою - саме такого, як носила моя бабуся. І цей жест - взяти сукню зі смітника - став для мене жестом звільнення, щастя, і любові до світу. Гармонії з ним і поваги - ощадливого ставлення до ресурсів, на яке світ відповідає вдячністю. У Варшаві мене часто одягало місто - якось на смітнику (місці обміну речами!) чекав повний весняний гардероб, саме мого розміру, саме такого стилю, якого хотілось, і нове пальто. Речі з секонду приємні своєю екологічністю і цікавими знахідками, речі з місць обміну речами - як усмішки долі.
Коли я перестала думати, чи досить статусний і стильний одяг, який я ношу (а заодно і зняла з себе обов"язковий макіяж й істеричний манікюр), то звільнилось багато простору, щоб думати про важливіші речі і бути щасливою - тобто, любити, мислити і творити. Спілкуватись, бути у постійному контакті з іншими, з якими ми ділимо цю планету. Світи, де цінністю є гроші, почали здаватись світами параної. З яких вилазять орки типу нинішніх можновладців, примари ксенофобії усіх кшталтів, і псувачі прекрасного слова свобода. У яких вважається, що за гроші можна купити здоров"я і безпеку. У яких цінність має лише те, що приносить гроші - банківська справа, управління фінансовими потоками престижніші і краще оплачувані, ніж прибирання вулиць і виховання дітей - справді потрібні і корисні суспільству речі.
Від примарних цінностей може звільнити лише навик мислити про щось більше, ніж безпосередній життєвий досвід. Вихід за межі власного соціального середовища. Пізнавання інших людей і їх життя. Тому я почала більше цінувати культуру і гуманітарну науку - як спосіб колективної рефлексії і співтворчість. Спосіб зв"язку між різними людьми через інтелектуальну практику. Поза-освітнє навчання. Навчилася вважати її тим, на що справді вартує витрачати гроші - принаймні, поки ми не живемо в еко-феміністичному комунізмі, де ресурси належать всім, і де ми ділитимемо як інтелектуальну, так і фізичну працю. 
Середня ціна книги української письменниці - як обід в закладі середньої руки, а все ж типовий тираж книг - 3 000 примірників на суспільство в 46 мільйонів. Середня ціна джинсів - 500 грн. На секонді вони коштуватимуть 30 + кармічний бонус за збереження ресурсів планети. Як на мене, кожному і кожній громадянці України особисто корисніше фінансувати роботу тих, хто професійно творить культуру - письменниць, художниць, музиканток, науковиць, - аніж купувати собі модний одяг.
Я не дуже покладаюсь на українську державу - хоча саме ця структура має скеровувати наші податки на корисні речі. Так, як робить сусідня Польща - запрошуючи на стипендію Gaude Polonia іноземних творців різних жанрів і дослідниць, які можуть пів року пожити у польських містах, співпрацюючи з місцевою спільнотою, насичуючись культурою Польщі і розповідаючи потім про неї у своїх творах. В Україні така програма є приватно-громадською ініціативою. Художниця, володарка премії Малевича-2008 Алевтина Кахідзе і Володимир Бабюк докладають зусиль, щоб привозити в Україну художників і кураторок з інших країн. А міжкультурний діалог дає додатковий виток оздоровчій саморефлексії про українське суспільство. 
Тож поки доля присилає мені сукні і пальта у місця обміну речей (а я віддаю свій одяг подругам і друзям, а ті далі), то купуватиму українські книжки, ходитиму на концерти, і докладатиму у Спільнокошт - щоб культури, мислення, обміну - а отже, розуміння і щастя - навколо ставало більше.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: культура,екологія,мистецтво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.