Примус Путіна до миру

09 серпня 2024, 12:54
Власник сторінки
експерт, політолог
0
73

08.08.2008 Путін розпочав війну проти Грузії. За своєю гебешною звичкою назвав її «операцією з примусу Грузії до миру». Іронія долі – рівно 16 років потому розпочався примус вже самого Путіна до миру.

У серпні 2008 року я працював в РНБО. Пам’ятаю, що весь тиждень війни в Грузії у моїх колег у Раді нацбезпеки нерви були напружені максимально. Бо всі розуміли – агресією проти Грузії 8 серпня Путін зламав існуючі «правила гри» та запобіжники, які після створення ООН унеможливлювали напад однієї країни на іншу. Й було неможливо передбачити – наскільки далеко він піде, як саме і проти кого ще крім Грузії він діятиме надалі.

Оскільки Україна «й словом, й ділом» - перефразуючи тодішнього президента Ющенко – активно підтримала у війні з Росією Грузію, то цілком серйозно аналітики у нашому РНБО припускали, що одночасно із діями в Грузії Путін може вдарити по нашій країні як по союзникам ворожої Грузії. І вдарити він зможе у Криму - одночасно й з моря, й  атакою із Севастополя.

В будь-якому випадку у новому небезпечному і непередбачуваному світі, який з подачі Путіна став реальністю 8 серпня 2008-го, виключати такі варіанти вже не було можливості. Особливо враховуючи те, що Чорноморський флот РФ із головною базою в українському Севастополі приймав активну участь у бойових діях проти грузин. Кораблі ЧФ увійшли в територіальні води Грузії, морська піхота Чорноморського флоту захопила головний порт Грузії Поті та знищила вибухівкою всі військові кораблі та катера грузин.

Пам’ятаю, як тривожно тоді обговорювали з колегами в Радбезі вірогідність того, що після знищення грузинського флоту росіяни спробують повторити те ж саме з нашими кораблями. З подальшою спробою захопити Крим.

Але до Москви швидко примчав миротворець від ЄС французький президент Саркозі. Щоб не примушувати Москву закінчити війну в Грузії, а несміливо та обережно просити хоч зробити вигляд того, що РФ повернулась до існуючих правил світового порядку. Москва поблажливо такий вигляд зробила.

І вже 12 серпня тимчасово виконуючий обов’язки президента РФ при прем’єрі Путіні Дмітрій Медведєв оголосив, що він «прийняв рішення про завершення операції з примусу Грузії до миру». Операцію «зелені чєловєчки» в Криму із окупацією півострова Росія таки провела – але через 5,5 років…

У серпні 2008-го року агресією проти Грузії Путін як скажений бик зухвало, нестримно і безкарно з куражем ламав всі паркани та побудови існуючого світового порядку. Цим він продовжив займатися в Україні з 2014 року.  

Аж поки у серпні 2024-го вже ЗСУ операцією в Курській області почали активно примушувати до миру самого хазяїна Кремля. Що стосується конкретних форматів і цілей проведення цієї операції, то саме оптимальне – слідом за ISW «не давати оцінок щодо намірів цієї української операції, щоб не поставити під загрозу оперативну безпеку України». Найближчим часом всі все побачать самі.  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.