«Рейкові шпигуни» активізувалися на Харківщині

12 липня 2024, 12:21
Власник сторінки
експерт, політолог
0
129
«Рейкові шпигуни» активізувалися на Харківщині

На Харківщині росіяни посилили спроби зірвати перевезення залізницею важкого озброєння та боєприпасів на передову.

На цьому тижні стало відомо про розкриття Службою безпеки України двох операцій ворога зі створення перешкод для військових ешелонів Сил оборони.

В одному із випадків контррозвідка СБУ розкрила та затримала на Харківщині агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за нашими військовими ешелонами та збирав інформацію про залізничні маршрути, якими ЗСУ переправляє озброєння та боєприпаси на передову.

Для виконання цього завдання у російського агента були дуже зручні умови - він працював помічником машиніста локомотивного депо регіональної філії Укрзалізниці. І, перебуваючи прямо на своєму робочому місці у кабіні локомотиву приховано фіксував напрямки руху ешелонів з українською зброєю.

У разі отримання від цього агента актуальних розвідданих окупанти планували використати їх для підготовки ракетно-дронових ударів по залізничній інфраструктурі Харківського регіону.

За даними слідства, цього помічника машиніста дистанційно завербував співробітник 78-го розвідцентру російського ГРУ. Залізничник потрапив «до уваги» ГРУ як активний користувач прокремлівських Телеграм-каналів, де залишав свої антиукраїнські коментарі.

Контррозвідка Служби безпеки затримала фігуранта якраз у момент, коли він намагався передати «звіт» російському кураторові.

Під час обшуків у залізничному вагоні, де працював зрадник, та у його помешканні було вилучено мобільні телефони та сім-карти із доказами злочинної діяльності.

Також сьогодні Служба безпеки повідомила, що затримала у Харківській та Рівненській областях трьох диверсантів, які підпалювали релейні шафи на залізничних коліях обох регіонів. У такий спосіб росіяни сподівались заблокувати рух ешелонів у напрямку фронту.

Для вчинення злочинів фігуранти використовували легкозаймисті суміші, які завчасно готували за інструкціями російської спецслужби.

Так, у Харкові «на гарячому» було затримано ворожого диверсанта, який намагався знищити релейну шафу залізничного світлофора на одному з ключових перегонів регіону.

За даними контррозвідки СБУ, зловмисником виявився рецидивіст з Одеси, який раніше відбував покарання за грабіж та замах на умисне вбивство.

Після дистанційного вербування російською спецслужбою фігурант прибув на Харківщину для вчинення диверсії.

Ще двух безробітних мешканців Рівного ФСБ дистанційно залучила до підривної діяльності на залізничних лініях західного регіону України. Ці зловмисники працювали у «тандемі»: один з них підпалив релейну шафу, яка контролювала роботу семафорів на одній з головних залізничних ліній цього  регіону. А другий фільмував диверсію на камеру власного телефону, щоб потім надіслати це для звіту російським кураторам.

Як встановило розслідування, обидва зловмисники потрапили у поле зору спецслужби РФ як активні користувачі російських Телеграм-каналів з пошуку швидкого заробітку. Подальша комунікація диверсантів з їхніми кураторами з ФСБ відбувалась через анонімні чати у месенджерах.

У разі виконання ворожих завдань окупанти обіцяли перерахувати на банківські картки своїх поплічників грошову винагороду.

Наразі й агент-помічник машиніста, й троє підпалювачів релейних шаф перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.