Як пройти до зрадника в Одесі? З грошима!

05 липня 2024, 15:51
Власник сторінки
експерт, політолог
0
Як пройти до зрадника в Одесі? З грошима!

Російські спецслужби вербують за грошову винагороду вчорашніх неповнолітніх українських юнаків та дівчат.

Механізм їхнього вербування такий же самий, який росіяни застосували для вербування наших підлітків. Коли ворог за грошову винагороду вербував їх для вчинення диверсій, зокрема підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Про те, як ворожі спецслужбі використовують юнаків та дівчат, дають уявлення випадки розкриття на цьому тижні у Одесі двох груп таких завербованих юних агентів. Підходи до них вербувальники знайшли згідно старій одеській рекомендації - «Як пройти на Привоз? З грошима!»

У состав однієї з цих груп входили три одеситки віком від 19 до 23 років, які працювали у місцевій кав’ярні. Куратори у російській ФСБ поставити їм завдання зібрати інформацію про об’єкти військової інфраструктури обласного центру. Із тим, щоб потім по цих об’єктах нанести масований ракетно-дроновий удар.

Найбільше ворога цікавили локації військкоматів та медустанов, де проходять лікування українські захисники.

Також фігурантки намагалися виявити бойові позиції підрозділів ППО та берегової охорони, які обороняють місто з повітря та морської акваторії.

Щоб встановити координати потенційних цілей, фігурантки обходили місто під виглядом дружніх прогулянок. У разі виявлення потрібного об’єкта, фотографувались на його фоні, зокрема робили селфі з прив’язкою до місцевості.

Отримані відомості агентки месенджером відправляли своєму куратору ФСБ. Для конспірації під час листування вони ховалися за вигаданими нікнеймами, а також використовували анонімний чат.

За кожне виконане завдання три колежанки із кав’ярні отримували від куратора грошову винагороду.

Крім того, агентки просили окупантів про «своєчасну евакуацію» та працевлаштування в одну з російських спецслужб.

Цю агентурну групу нейтралізувала Служба безпеки України. Її співробітники затримали всіх трьох фігуранток, коли вони готували звіт до ФСБ про свою роботу.

Зараз ці агентки перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Декількома днями раніше Служба безпеки затримала двох учасників іншої агентурної мережі ФСБ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одещини.

За завданням російської спецслужби 23-річний одесит і його 18-річна подруга розвідували локації прикордонних загонів морської охорони, які обороняють акваторію портового міста.

Щоб отримати розвіддані, фігуранти обходили місцевість під виглядом прогулянок наречених і фотографувались на фоні потрібних об’єктів.

З отриманих відомостей юнак готував агентурний звіт для свого куратора з управління ФСБ по Східному військовому округу РФ. Особу останнього вже встановлено СБУ.

За виконану роботу ці одесити також отримували гроші від російського куратора.

А отриману від «наречених» актуальну розвідінформацію окупанти планували використати для повітряних ударів по місцях базування наших військ.

СБУ затримала фігурантів «на гарячому», коли вони шпигували поблизу чергової потенційної цілі.

Під час розслідування було встановлено, що одесит також мав завдання розклеїти по місту 100 провокаційних листівок проти мобілізації та підпалити місцеву електропідстанцію.

Наразі агент перебуває під вартою, щодо його спільниці вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Їм загрожує від 8 років до довічного терміну ув’язнення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.