Як Київ хоче зафіксувати закінчення війни

03 липня 2024, 12:03
Власник сторінки
експерт, політолог
0
26
Як Київ хоче зафіксувати закінчення війни

Напередодні неочікуваного бліц-візиту Орбана до Києва із пропозиціями «миру по-путінські», президент Зеленський розповів, як офіційний Київ бачить закінчення війни до кінця цього року.

Це він зробив у інтерв’ю колумністці американського видання Philadelphia Inquire Труді Рубін. До речі, тій самій пані, яка у 2000 році стала автором  популярного питання-мему «Who is mister Putin

Й перша важлива новела їхнього спілкування - Зеленський припустив можливість переговорів із президентом РФ Путіним. Бо раніше й він, й інші представники української влади неодноразово казали про неможливість таких переговорів, що навіть закріплено в Україні законодавчо. Але при цьому Зеленський підкреслив, що єдиний варіант переговорів із російським лідером — використання посередників.

Так, як це було під час обговорення та створення чорноморського зернового коридору:  «Україна домовлялася не з Росією, а з ООН та Туреччиною. Вони, своєю чергою, взяли на себе відповідальність домовлятися з нами, а потім підписувати відповідну угоду з РФ. Так воно і спрацювало: дві дзеркальних угоди, між якими ООН та Туреччина».

На думку Зеленського, подібну модель й можна було б використати й у майбутніх переговорах з РФ, зокрема, у питаннях енергетики та свободи судноплавства. Посередниками могли б виступити країни з різних континентів, щоб не казали про залученість у якості посередника виключно «колективного Заходу».

Про можливість використання досвіду угоди про зерновий коридор у минулому місяці говорив й міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.  Схоже, станом на зараз це головний робочий формат залучення РФ до переговорів, над яким працює українська сторона. «Поки що ми маємо тільки таку модель», - визнав у інтерв’ю Philadelphia Inquire Зеленський.

Крім формату переговорів є велике питання з їхніми термінами. Відразу після першого Саміту миру у Швейцарії представники нашої країни зазначили, що планують провести другий такий захід із залученням представників РФ до кінця цього року, орієнтовно восени. Й у ході підготовки до другого Саміту миру вже найближчим часом Київ підготує документ щодо мирного плану.

«Це документ, де частина питань вирішується вже не кулями, а у тому чи іншому форматі діалогу. Ми спробуємо зробити все, аби цей документ потрапив на стіл до представників Росії і щоб різні потужні країни спробували справедливо закінчити цю війну, безумовно, у різних форматах і діалогах», - розповів Зеленський.

Але у питання термінів проведення такого масштабного заходу як другий глобальний Саміт миру може втрутитися ситуація на міжнародній арені - у листопаді в США відбудуться президентські вибори. Й, як справедливо зазначає «Дзеркало тижня», «майбутні вибори в США ставлять на паузу багато світових процесів і вмикають режим очікування для ухвалення багатьох рішень». 

На шляху до сильної переговорної позиції

Коли б саме ці переговори не відбулись, Київ робить зусилля для того, щоб розпочати їх із сильних позицій. Деякі складові  цієї роботи, Зеленський назвав у бесіді з пані Рубін.

Так, у тактичному вимірі – це не дати Росії отримати можливість підійти до переговорів, маючи в активі чергові перемоги в Україні. Бо РФ постійно намагається отримати хоча б невеликі успіхи у війні із тим, щоб відразу після того спробувати нав’язати Україні свої умови переговорів.

«Для них важливо мати інформаційний виграш. Їм потрібна окупація чогось, щоб потім сказати, що вони готові до переговорів. Ми повинні вистояти. І повинні максимально послабити ворога, аби до моменту перемовин він не був на тій самій хвилі, зверху», - сказав Зеленський.

Для цього, зокрема, офіційний Київ наполягає на наданні Вашингтоном дозволу на застосування американських ракет великої дальності ATACMS для ударів по аеродромах глибоко в російському тилу.

Наступне завдання – залучити до процесу формування механізмів закінчення війни й встановлення миру в Україні впливові країни з Азії, насамперед Китай, а також країни «Глобального Півдня» з Африки, Латинської Америки. «Їхні представники готують вирішення тієї чи іншої кризи, а потім цей документ, якщо він задовольняє Україну, має розбиратися із представниками Російської Федерації»,   - надав своє бачення роботи посередників український президент.

Ще одне важливе завдання – добитися того, щоб цей мир з РФ був, за виразом Зеленського «справедливим». Це включає в себе, зокрема, судові процеси над російськими військовими злочинцями та їхнє покарання.

І, нарешті, Зеленський пояснив, як у Києві бачать реальну перемогу України: «Перша частина – не допустити руйнації повністю України і всього українського. Поки не закінчиться війна, не можна говорити, що ми повністю відстояли нашу незалежність. Дуже важливий момент в перемозі – безпека для сьогодення і для майбутніх поколінь. А це неможлівість повторення агресії».

Цю неможливість, на переконання керівницства України,  забезпечать вступ України в Євросоюз і НАТО.

«Ми повинні бути в Євросоюзі – це економічна безпека. Ми повинні бути в НАТО. І якщо у нас цього немає, я вважаю, що це великі ризики для нас. Цей ворог повернеться. Як він повернеться? В обличчі Путіна або не Путіна, іншого Кремля, через двадцять років, сорок, п’ятдесят – я не знаю. Нам потрібен колективний захист України», –резюмував Зеленський.

#закінчення війни в Україні

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.