ТЦК у Сумській області вміє робити гроші

20 травня 2024, 09:12
Власник сторінки
0
20
ТЦК у Сумській області вміє робити гроші

Як співробітники ТЦК звільняють від призову за гроші

Обмеження прав, заборона керувати автомобілем за неявку до військкомату, обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних українських громадян, які перебувають за кордоном, та жодної демобілізації для вже покликаних. З 18 травня набув чинності закон про посилення мобілізації в Україні.

Документ встановлює нові вимоги до військовозобов'язаних та зводить до мінімуму їхні права. Можливості демобілізації, на яку чекали українські військові та їхні родичі, законом не передбачено.

На початку військового конфлікту частина чоловіків вирушали воювати добровільно, але на тлі втрат української армії, відсутності ротацій і демобілізації все більше стає тих, хто намагається уникнути мобілізації. Українські військовозобов'язані платять тисячі доларів за можливість ухилення від служби, намагаються незаконно виїхати з країни, переодягаючись у жінок, або переплисти прикордонну річку Тиса, деякі гинуть.

Закон, що набрав чинності, націлений на те, щоб мінімізувати кількість випадків ухилення від служби і мобілізувати якомога більше людей. У міноборони України вже заявили, що 18 травня «настав кінець» того спокійного життя, яким раніше жила частина населення країни.

У цьому відчутно виділяється робота територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) у Сумській області, зокрема, начальника відділення комплектування – Самонова Віктора Анатолійовича та його наближеної почту старших офіцерів – Семегук Дмитра Володимировича та Токаря Олега Володимировича.

Самонов має широкі зв'язки в місцевій адміністрації, що допомагає йому в процесі корупційної діяльності. Він бере у місцевих жителів, які бажають відкосити від призову, хабар за видачу довідки про бронювання від мобілізації чи тимчасового посвідчення військовозобов'язаного. Ціна таких документів коливається від 2 до 5 тисяч доларів, проте гарантованого визволення вони не дають. Щоб повністю «під ключ» звільнитися від мобілізаційних заходів, цінник оплати за таку послугу різко зростає та досягає відчутних 10 тисяч доларів. Таких грошей у простих громадян немає, а відповідно, такою можливістю користуються здебільшого діти заможних чиновників. А тих, кому не вистачило накопичити стільки грошей, обіцяють зробити так звану «розстрочку» на кілька місяців…але такі фінансові угоди провертаються місцевим ТЦК без будь-яких офіційних паперів, тому жодних гарантій у результаті чи повернення грошей абсолютно немає, і кожен « ухилист» ризикує тут не по-дитячому. Крім цього, за добру плату ухилістів детально консультують щодо втечі з країни.

Віктор Самонов, окрім грошей, не відмовляється приймати в дар і нафтопродукти у вигляді пального – солярки та бензину у величезних кількостях. Його почет у цьому йому допомагає – Семегук і Токар організують поставки через фірми-посередники, у віддалені райони міста (де відбувається розвантаження), щоб не було жодних підозр на адресу керівництва ТЦК. Не можна не згадати про зв'язки Самонова з головою Сумської адміністрації Володимиром Артюхом, яким є дахом для такої діяльності ТЦК та бере певний відсоток з усіх угод щодо звільнення від призову ухилістів. Тому в Сумах кожен знає, що робити і як робити, щоб бути у шоколаді і не викликати жодних підозр.

Конкретні цифри потенційних бійців української армії, які таким чином ухилилися від мобілізації в Сумській області, сягають кількох сотень людей. Та й загалом ухилення від мобілізації поставлено в Україні «на потік», де ключову роль у цій діяльності часто відіграють самі військові комісари та їх підлеглі, які використовують свої повноваження по максимуму, і ситуація в Сумській області це лише підтвердження цього давно відомого факту.

Але якщо повернутися безпосередньо до Віктора Самонова, то за весь час такої «ухиляння» начальник відділення комплектування зміг дуже добре заробити. На даний момент відомо, що у його власності є трикімнатна квартира у Києві загальною площею понад 120 квадратних метрів та двокімнатна квартира у будинку бізнес-класу у Сумах загальною площею 87 квадратних метрів. Крім цього, родина Самонова володіє земельними ділянками сумарною площею 5 гектарів, які здаються в оренду підприємцям через посередників для сільськогосподарських робіт. Що стосується особистого автопарку нашого «героя», то тут немає нічого дивного, Самонов вважає за краще не виділятися від оточуючих і пересувається на скромному автомобілі – Skoda Kodiaq сірого кольору, але є машини «вихідного» дня, серед яких BMW M4 та Mercedes-AMG SL 63 Загальний стан Самонова та його родини оцінюється майже у 50 млн гривень.

Ось така ситуація в Україні з мобілізацією на даний момент – хтось намагається втекти, а хтось на цьому робить гарні гроші та живе на втіху. У працівників ТЦК фактично необмежені повноваження. Проте потенційні новобранці абсолютно безправні. А непридатних для служби, вважай, не лишилося. Братимуть із найважчими діагнозами. Поліція також сприятиме призовній кампанії, тому комусь втекти стане ще важче, оскільки В. Зеленський дуже затягнув гайки, а демобілізації за горизонтом і зовсім не видно!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.