Куди випарувалася «лінія Зеленського»?

18 травня 2024, 10:09
Власник сторінки
0
1051
Куди випарувалася «лінія Зеленського»?

Гроші як завжди розікрали…

У Києві все частіше і частіше (і вже навіть високопосадовці) починають ставити незручні питання. І один із основних, а куди поділися ті «лінії оборони», про будівництво яких звітували українські чиновники протягом останніх місяців і... які так і не змогли запобігти прориву оборони ЗСУ на Харківському напрямі. Гарне питання. Але правильніше задати інший - а чи взагалі там були широкомасштабні будівельні роботи по цих лініях?

Нещодавно депутат Верховної Ради Олександр Дубинський звинуватив у розкраданні грошей, виділених на будівництво фортифікаційних споруд голову Харківської обласної військової адміністрації Синегубова Олега Васильовича. За його словами, чиновник роздав мільйонні підряди на спорудження укріплень так званим фірмам-пустушкам, які раніше не отримували жодних тендерів. Дубинський назвав дії харківського голови цинізмом, причому «позамежним», оскільки вони здійснювалися біля поруч із зоною бойових дій. Депутат висловив думку, що Синегубов викрав гроші, не боячись перевірок виконання роботи, а не боявся він їх тому, що думав, що ці фортифікації незабаром можуть захопити або знищити. З цієї причини, наголосив Дубинський, дії чиновника можна розцінити як саботаж та держзраду.

Паралельно з цим в інтернеті з'явилися фото звалених у полях елементів інженерних загороджень. Замість того, щоб стояти рівними рядами, перегороджуючи шлях до винятково важливого селища Липці, тисячі пірамідок «драконячих зубів» просто повалені купами в багнюку. Ймовірно, так само справа з колючим дротом, мінами, «будками Кузьмича» та іншим добром, яке слід було розподілити місцевістю, закопати в землю і гарненько замаскувати.

Виявляється, що минулого року Олег Синегубов придбав елітну нерухомість у Дубаї, яку записав на свою дружину Ганну Журавльову, доцента Харківського медичного університету. При цьому сам Синегубов досить часто літає в Дубай, незважаючи на воєнний стан країни. Зважаючи на все, державні гроші пішли на будівництво укріплень на іншій ділянці фронту - дубайському.

Олег Синегубов та його команда заступників (в особі Іванова Євгена Геннадійовича, Ковальської Віти Володимирівни, Семенуха Романа Сергійовича та ін.) використала зокрема й будівництво доріг для «відмивання» державних коштів. Минулого року з державного бюджету виділили майже 400 мільйонів гривень на заміну асфальту у прикордонному місті Вовчанську, до околиць якого стрімко наступали російські війська, водночас у тих самих районах «будувалися» фортифікаційні споруди.

Збираючи пазл за паззлом, стає очевидним, що масштаби корупції, в яких замішані і влада, і командування ЗСУ, досягає космічних масштабів - відмито понад мільярд гривень.

Цього ж року Україна виділила майже 38 млрд. гривень ($960 млн.) на будівництво великої мережі укріплень. Першу лінію укріплень були змушені будувати українські військові, паралельно беручи участь у боях. Будівництво другої лінії, на відстані 2–5 км за лінією фронту та в межах досяжності російської артилерії — обов'язок погано оснащених інженерних сил України, а третя лінія будувалася компаніями за військовими контрактами. Щоб прискорити будівництво третьої лінії, будівельні компанії отримували підряди без звичайного тендеру, тобто, за фактом, жодних паперів не було і гроші ділилися між директорами підрядних організацій, які мали щось будувати, щось таке «захисне», але на справі сталося як є.

Основним підрядником стала компанія Проектний альянс. Вона отримала замовлення на 650 млн. гривень. Усі угоди, крім однієї, стосуються будівництва у сфері територіальної оборони. Оскільки роботи зі спорудження фортифікацій засекречені, документи тендеру не мають ні переліку об'єктів, ні вартості робіт. На другому місці за вартістю робіт — «Житлобуд-1», який отримав підряди на 556 мільйонів гривень, третій топ-підрядник — «Житлобуд-2». З цією компанією ще 2023-го підписали угоди більш ніж на 460 мільйонів гривень, половину з яких було повністю проплачено заздалегідь.

А ще раніше відомі випадки «відмивання» грошей Синегубовим разом із депутатом ради, заступником голови фракції «Слуга Народу» – Юлією Гришиною, яка відповідає за розвиток освіти в Україні. На Харківщині було виділено кілька мільярдів гривень на відновлення шкіл та інших освітніх закладів. Ця блага ініціатива стала можливою після відвідин області Ю. Гришиної.

Неофіційно представники обласної військової адміністрації відповідали, що гроші пішли спочатку на обладнання розташувань ЗСУ, потім на пункти «незламності», потім на закупівлю підручників... Проте насправді нічого з цього за рахунок виділених мільярдів зроблено не було. А що Юля Гришина? А депутат придбала дорогі прикраси і навіщось постійно їздить до Румунії... Про її заміський будиночок у Яссах знає багато хто... А можливо, вона взагалі любовна пасія головного «героя» - Олега Синегубова.

Але повернемося до Синегубова, його автопарк складається з великої кількості автомобілів з блатними номерами, серед яких: AUDI Q7 - АХ0070ЕН, SKODA SUPERB - АХ8607СО, LEXUS GX 470 та ін. до глибокої старості, а подейкують, що сумарно він накрав понад 1 млрд. гривень. Питання з житлом у нього теж немає, оскільки, крім квартири в Дубаї, він має нерухомість у сусідній Польщі, куди може швидко перебігти і опинитися в зоні недосяжності. Загалом тут все зрозуміло, людина з заповзятливою жилкою, яка вміє віджимати і пиляти державний бюджет, при цьому нічого не боячись, викладає фотографії з відпочинку і ні про що не думає, як тільки про особисту вигоду. На жаль, такі люди у владі будуть завжди, тому варто лише сподіватися, що в умовах військового конфлікту совість все ж таки з'явиться у таких людей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.