“Реінкарнація” Каховської ГЕС: чи доцільно відроджувати електростанцію?

19 жовтня 2023, 16:56
Власник сторінки
Народний депутат України
0
191

Питання відновлення Каховської гідроелектростанції залишається чи не найбільш дискусійним після російського теракту у червні 2023 року. До моменту руйнації станція працювала без упину майже 68 років.

І виконувала б свої функції надалі. Якби росіянам не закортіло її підірвати. Отже, на сьогодні збитки від її руйнації сягнули 14 мільярдів доларів. Як житиме ця місцина далі?  

Жовтень вважається місяцем народження Каховської ГЕС. Саме в жовтні 1955 року завершився монтаж першої турбіни. Заради створення ГЕС було затоплено 90 селищ та 257 тисяч гектарів Дніпровських плавнів. А задля якісного обслуговування цієї гідроелектростанції побудували місто Нова Каховка. Все говорило про “велич та міць”. Сама ГЕС мала дати енергію всьому півдню України разом із Кримом. А штучне Каховське море на Дніпрі, яке утримувала гребля, - зросити степи півострова на площі 165 тисяч гектарів. 

Проте, свого часу возведення Каховської ГЕС саме на цій території викликало чимало суперечок: дном станції став історично значущий Великий Луг - невивчена на той момент козацька спадщина. Зараз у археологів є можливість відновити цю історичну прогалину. Але те, що цій можливості передувало, стало справжнім екоцидом не лише для України. Більше 80 затоплених селищ, 620 квадратних кілометрів територій у чотирьох областях (Херсонська, Миколаївська, Запорізька і Дніпропетровська) та щонайменше 100 тисяч постраждалих від затоплення людей. Саме такі дані навела у своєму недавньому звіті ООН.  

Наразі, за попередніми підрахунками, для відновлення Каховської ГЕС необхідно виділити приблизно 5,04 мільярди доларів. Проте, ця цифра не остаточна. 

Між тим, ціла низка природоохоронців (зокрема, експерти з “Української природоохоронної групи”) переконані, що відновлювати ГЕС не потрібно. Набагато доцільніше і для економіки, і, що важливіше, для природи, - це відродити природні ландшафти Великого Лугу. На підтвердження доцільності цієї думки виступили українські науковці, які помітили, що саме після підриву Каховської ГЕС вперше за 20 останніх років повернулися морські коники та мармурові краби. А що ми зможемо побачити за 10 років - невідомо. 

Варто зазначити, що ідея залишити Каховську ГЕС у спокої містить раціональне зерно. Сама Каховська ГЕС після захоплення в березні 2022 року припинила генерувати електроенергію, що не призвело до катастрофічних наслідків. Проте частина Херсонської області істотно відчувала на собі брак електроенергії, а в майбутньому до цього можуть додатися й проблеми з водою. З іншого боку, саме відновлення природних екосистем лежить в основі європейського сталого розвитку. І якщо вже ми йдемо курсом на ЄС, то маємо це враховувати. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.