За одним столом із терористами

06 жовтня 2023, 17:05
Власник сторінки
Народний депутат України
0
59

На найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій, яка тимчасово захоплена росіянами, відбуваються зміни. І як стверджує Енергоатом, кожна дія проходить із порушенням техніки експлуатації.

На початку жовтня четвертий енергоблок було переведено у “гарячий зупин”, тобто реакторний блок №4 знову використовується для вироблення пари на об’єкті. До цього через виток води на реакторі він майже два місяці перебував у “холодному зупині”, а у “гарячому” був 6-й енергоблок. Тепер вони знову помінялись функціями. Принаймні, цю інформацію підтвердили у МАГАТЕ.


Насправді, кожна подібна аварія свідчить про те, що експлуатується ЗАЕС з порушеннями. Протікання радіоактивного теплоносія сталося в серпні. Вода протікла з першого до другого контуру, які є бар’єрами на шляху розповсюдження радіоактивного забруднення. З 4 березня 2022 року станція не експлуатується належним чином. Обладнання та системи деградують. 


Згідно з вимогами ліцензій Держатомрегулювання, всі енергоблоки ЗАЕС мають перебувати виключно у стані “холодний зупин”. Росіяни цього не дотримуються, фактично, наражаючи світ на небезпеку.


Що насправді коїться на ЗАЕС, скільки аварійних ситуацій було – достеменно не знає ніхто. Директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі наголосив, що команда МАГАТЕ продовжує спроби отримати доступ до всіх шести турбінних залів ЗАЕС в один і той же день. Це важливо, адже треба впевнитись, що будь-які матеріали чи обладнання, які можуть суперечити принципам захисту ЗАЕС, на ній відсутні. Однак запит ще не схвалено. Крім того, експерти ще не отримали доступ до дахів реакторних корпусів № 1, 2, 5 і 6. Отже, повною інформацією про стан ЗАЕС наразі не володіє ані світове суспільство в обличчі МАГАТЕ, ані український Енергоатом. 


На жаль, ми не можемо контролювати дії загарбників, а можемо лише частково фіксувати якісь зміни. Але бути на стороні ядерної безпеки, перешкоджати використанню ядерної енергії у військових цілях ми точно здатні. 


Після 12-річної перерви (в останнє 2009 – 2011) Україна увійшла до складу

Ради керівників МАГАТЕ на 2023–2025 роки. Новий склад Ради МАГАТЕ складається з 35 членів: Алжир, Аргентина, Австралія, Бангладеш, Бразилія, Болгарія, Буркіна-Фасо, Вірменія, Данія, Еквадор, Іспанія, Індія, Індонезія, Катар, Канада, Китай, Коста-Ріка, Кенія, Німеччина, Намібія, Нідерланди,  Республіка Корея, Парагвай, Південна Африка, Саудівська Аравія, Сінгапур, Сполучені Штати Америки, Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, Туреччина, Уругвай та Україна, Фінляндія, Франція та Японія. 


На жаль, російська федерація також входить до складу Ради МАГАТЕ, хоча не зрозуміло, як країна, яка щомісяця погрожує світу використанням ядерної зброї, яка закладає вибухівки на атомній електростанції, що є воєнним злочином, може приймати рішення щодо ядерної безпеки. Агентство має запобігати ядерному тероризму, посилювати санкції, а не сидіти з терористами за одним столом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.