Кому скасують субсидію

26 серпня 2023, 21:34
Власник сторінки
соціальний експерт
0
2384
Кому скасують  субсидію
Кому скасують субсидію

Умови отримання субсидій стали більш жорсткими, хто підпадає під критерії

Щороку перед початком опалювального сезону Уряд робить умови отримання субсидій все більш жорсткими і складнішими, в результаті кількість субсидіантів за останні 5 років скоротилася втричі.

Ось і цього року Уряд наказав максимально перевірити  всіх субсидіантів, щоб виявити порушників  та урізати виплати субсидій на ЖКГ. Незважаючи на те, що верифікація проводиться щорічно, цього року запроваджують її посилений варіант, і дані звірятимуться одразу з чотирьох реєстрів.

Якщо під час верифікації буде виявлено порушення, виплати допомоги припинять та змусять повернути державі.

Уряд запровадив критерії за якими громадянам скасують субсидію:

наявність заборгованості за комунальні послуги понад 680 гривень;

-якщо член сім'ї не сплачує ЄСВ більше 3 місяців;

-якщо за останні півроку член сім'ї придбав майно на понад 50 тисяч гривень;

-якщо у сім'ї хтось має депозит понад 100 тисяч гривень;

 - якщо площа квартири перевищує 130 квадратних метрів чи будинок – 230 квадратних метрів;

-наявність автомобіля, якому менше 5 років, або наявність у сім'ї двох авто, яким більше 15 років;

-якщо в сім'ї є дорослий, який офіційно не навчається, не працює і не має статусу безробітного;

-працюючий член сім'ї отримує менше мінімального розміру виплат.

До речі, українці масово скаржаться  через те, що їм не вчасно виплачують субсидії.

Відповідні звернення регулярно з'являютьсч у коментарях на офіційній сторінці Пенсійного фонду у соціальній мережі Facebook.

Це сталося через непрофесійне, шкідливе рішення передати оформлення і виплату субсидій до Пенсійного фонду (де пенсії, а де субсидії).

Всім , хто отримує чи претендує на субсидію необхідно вже зараз заздалегідь звернутися до Пенсійного Фонду за її оформленням!

Для призначення житлової субсидії надаються заява та декларація.

За обставинами:

- у разі проживання заявника у житлі, що орендується - договір оренди,

- копія договору про реструктуризацію заборгованості – за наявності заборгованості за комунальні послуги.

У разі потреби громадяни можуть надавати інші документи, наприклад: довідку внутрішньо переміщеної особи.

Людина, яка звертається за призначенням субсидії, пред’являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення.

Всі документи подаються до підрозділів Пенсійного фонду України!

 На субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у 2023 році у бюджеті передбачено 24,4 млрд грн. Очікується, що 1,7 млн сімей отримають таку допомогу. Водночас, за оцінками експертів, загальна сума заборгованості населення за послуги ЖКГ вже сягає 150 млрд. грн!

До речі, до "реформ" Порошенка борг українців за ЖКГ становив близько 13 млрд грн. Тоді ж кількість сімей-учасників програми житлових субсидій становила 2,9% загальної кількості сімей України.

За президенства  Порошенка  та урядів Яценюка та Гройсмана підвищили ціни на газ в 11 разів.  І на кінець 2017 року субсидії вже отримували 7 млн. українських сімей, а це половина домогосподарств країни!

Проте, МВФ наказав закрити цей атракціон небаченої щедрості і скорочувати кількість субсидіантів. І з того часу проблему  нестачі коштів на субсидії, влада вирішує шляхом скорочення отримувачів субсидій...

Зрозуміло, що субсидії – тягар для держбюджету. Щороку на них ідуть десятки мільярдів бюджетних гривень. Тож намагання урядовців скоротити бюджетні витрати цілком зрозумілі. Але для того, щоб розв’язати цю проблему, треба владі кардинально змінювати підхід: збільшуючи через розвиток національної економіки доходи населення. Таким чином, все більше українських домогосподарств могли б самостійно впоратися з оплатою “комуналки”.

Середньостатистична європейська родина, скажімо, витрачає не більше 10% сукупного сімейного доходу на оплату житла й комунальних послуг. У нас цей показник сягає 30%. Коли й в Україні він знизиться до “цивілізованих” європейських параметрів параметрів, субсидії населенню не знадобляться.

Досягнути цього можна, або зменшивши тарифи, щоб вони були підйомними для більшості сімейних бюджетів, або суттєво збільшивши доходи громадян, аби ті могли самостійно утримувати власне житло.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Яценюк,Порошенко,субсидія,перевірка,Гройсман,Денис Шмигаль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.