Ймовірність розповсюдження війни на Придністров’ї – експерти

04 липня 2023, 09:48
Власник сторінки
0
21
Ймовірність розповсюдження війни на Придністров’ї – експерти

На думку експертів, ймовірність військових дій України в Придністров’ї вкрай висока, хоч і основні надії складаються на дипломатичне вирішення проблеми після перемоги України з підтримкою Кишинева.

Ситуація, де російські добровольці за підтримки України проникли до Білгородської області РФ, змушує Росію відправити додаткові війська до цього району, що ускладнює справжню мету українців – звільнення України. Проте напад на російські війська у Придністров’ї сприяло би досягненню такої мети.

“Росія не має можливості направити додаткові сили в Придністров’я, тому що у них просто немає доступу до цього регіону. Все одно вони не можуть там зробити більше нічого”, – пояснив Каннік, директор Міжнародного центру оборонних досліджень.

Голова комісії Рійгікогу з держоборони, Калєв Стойческу, пояснив, що Придністров’я не має виходу до Чорного моря, і російські літаки не можуть там діяти через навколишній повітряний простір, який належить або Молдові, або Україні, або країнам-членам НАТО.

“Приблизно місяць тому лідер Придністров’я закликав Росію збільшити кількість так званих миротворців, проте Росія, ймовірно, не змогла виконати це прохання через обмеження у логістичній сфері”, – зазначив Стойческу.

Через цю ситуацію Канник також вважає, що Україна може цим скористатися для військового втручання у Придністров’я. На даний момент у Придністров’ї знаходиться лише кілька тисяч військовослужбовців з боку Росії, і ця сила не становить серйозної загрози для України. “Це не сила, здатна самостійно здійснювати операції”, – заявив Каннік.

Таким чином, Україна мала б можливість витіснити російські війська з Придністров’я, проте це пов’язано з низкою ризиків, оскільки в цьому регіоні є значні запаси зіпсованих боєприпасів, і воєнні дії можуть спричинити великі вибухи. У разі перемоги України у війні проти Росії, російські солдати у Придністров’ї можуть самостійно скласти зброю та припинити опір.

“Я вважаю, що вони самі усвідомлюють, що не можуть виграти цю війну, і, ймовірно, можна буде досягти угоди про їх відхід у тій чи іншій формі”, – заявив Каннік.

Проте збереження потенціалу нападу на Придністров’я має свої переваги для України. За словами Канника, важливо для України переконати росіян у тому, що їхнє становище безнадійне, включаючи і Придністров’я.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.