Отримання допомоги постраждалим від повені внаслідок підриву Каховської ГЕС

29 червня 2023, 18:35
Власник сторінки
Юриспруденція
0
13
Отримання допомоги постраждалим від повені внаслідок підриву Каховської ГЕС

Мешканці Миколаївської та Херсонської областей, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, можуть отримати одноразову грошову допомогу

На кожного члена сім'ї передбачено виплати по 5000 грн. - від уряду.

Постраждалими визнаються ті особи, які  на момент виникнення надзвичайної ситуації:

· проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Перелік населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень разом із переліком вулиць та адрес (за можливістю) затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями;

· перемістилися після 06 червня 2023 р. з тимчасово окупованих російською федерацією територій Миколаївської та Херсонської областей, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Для отримання допомоги необхідно не пізніше 31 серпня 2023 року подати відповідне звернення до органу соціального захисту населення за адресою фактичного місця проживання особисто або передати його через начальника сільської, міської військової адміністрації або уповноважену ним особу.

Рішення про надання допомоги ухвалюється органом соцзахисту протягом 10 робочих днів з дня подання заяви.

Для того, щоб отримати допомогу, постраждалому достатньо подати відповідну заяву, а із документів необхідно пред'явити:

-         документ, що посвідчує особу, або єДокумент,

-         документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків,

-         для дітей – свідоцтво про народження дитини або е-свідоцтво про народження. Інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків.

При цьому заяву про надання матеріальної грошової допомоги особі, яка визнана судом недієздатною, може подавати її законний представник або уповноважена особа органу опіки та піклування.

Звертаємо увагу, що у випадку, якщо документи були втрачені, людина може пред'явити їхні скан чи фотокопії або використовуються відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Виплата коштів проводиться через уповноважені банки на номер банківсьокго рахунку особи або через відділення Укрпошти.

Крім цього, існує можливість отримання допомоги від Міжнародної організації з міграції ООН, у розмірі 6-ти тисяч гривень на кожного члена сім’ї. Ця допомога надається особам, які в момент надзвичайної ситуації проживали на постраждалих територіях Херсонщини.

Для цього, уповноваженому члену родини необхідно подати заяву так само до органу соцзахисту за місцем фактичного перебування або ж передати її через керівника сільської, міської військової адміністрації або уповноважену ним особу. За формування списків і ухвалення рішення про призначення фінансової допомоги відповідають органи місцевої влади на відповідній території. Отримати виплати можна у відділенні Укрпошти або за місцем фактичного перебування. Попередньо евакуйовані мешканці отримають смс-сповіщення.

Зверніть увагу, що люди, які з 6 червня виїхали із підтоплених районів тимчасово окупованої території Лівобережжя на підконтрольну Україні територію, також мають право на отримання зазначених вище виплат.

Завантажити Банк заяви про надання матеріальної грошової допомоги (Додаток до Порядку надання одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2023 р. № 626), можна за посиланням - https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/107/f526905n63.docx

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/.  

 

Консультував, 

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД 

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.