Кабмін змінив механізм виплат для переселенців: як отримати допомогу?

30 квітня 2023, 20:20
Власник сторінки
Юриспруденція
0
33
Кабмін змінив механізм виплат для переселенців: як отримати допомогу?

Удосконалено механізм виплати державної допомоги евакуйованим із небезпечних регіонів

Уряд підтримав зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 1195, спрямовані на вдосконалення механізму виплат особам, котрі евакуюються з небезпечних територій.

Гарантовані грошові виплати зможуть отримувати як люди, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджають спеціальними евакуаційними автобусами.

Повідомляти про евакуацію слід завчасно до органів місцевої влади. Щоб вони змогли передати обласній військовій адміністрації списки та категорії осіб, які евакуюються.

Люди гарантовано отримають одноразову фінансову допомогу у розмірі 2 тис. гривень на дорослого і 3 тис. гривень на дітей віком до 18 років та осіб з інвалідністю.

При отриманні коштів обов’язково необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, для осіб з інвалідністю – відповідний підтверджуючий документ.

Щоб уникнути дублювання виплат або зловживань, Укрпошта розробляє програму верифікації осіб, які евакуюються.

Тепер гарантовані виплати від держави зможуть отримувати як ті люди, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджають спеціальними евакуаційними автобусами. Відповідні зміни до постанови Кабмін ухвалив 18 квітня. 

Переселенці можуть отримати допомогу в розмірі:

·             2 тисячі гривень на дорослого;

·             3 тисячі гривень на дітей віком до 18 років та людей з інвалідністю.

Щоб отримати гроші, потрібно мати: 

·             документ, що підтверджує особу;

·             свідоцтво про народження дитини;

·             для людей з інвалідністю – відповідний підтверджувальний документ.

Наразі Укрпошта розробляє програму верифікації людей, які евакуюються, щоб уникнути дублювання виплат або зловживань. 

Повідомляти про евакуацію слід завчасно до органів місцевої влади, щоб вони змогли передати обласній військовій адміністрації списки та категорії людей, які евакуюються.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/.  

 

Консультував, 

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД 

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.