Конструктор корупції

09 травня 2023, 13:50
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
21
Конструктор корупції

Як влаштовано корупційну вертикаль

Мене завжди дивує, коли ЗМІ пишуть, що там і там спіймали посадовця на хабарі. Як би це був одинак. Про його оточення - мовчки. Як би людину виводять з загальної Системи. Але він лише гвинтик в цій великій корупційній Системі. Висмикують одного окремого чоловічка, щоб не говорити про всю Систему. А вона існує вже протягом останніх десятиліть, і на жаль продовжує цвісти та пахнути.

Мені вже доводилося писати, як влаштовано корупційну вертикаль. За адміністративною лінією, міністерствами, іншими відомствами, створюється механізм з організації поборів з громадян. Створюються особливі цінники за надання громадянам цілком належних згідно із законом послуг. Чи виділяється земельна ділянка, чи відбувається будь-яке узгодження такої процедури. Чи дається цілком належне узгодження. Чи надається адміністративна послуга (до речі, у цьому питанні є найбільш позитивний рух геть від корупції). Але у багатьох питаннях продовжує жити стара схема.

Візьмемо землю. Все було влаштовано так. За узгодження одиниці виміру (наприклад, сотки) встановлюється плата. Вона диференційована, тобто може змінюватись в залежності від цінності, розташування, міста чи села. Наприклад, в середньому 20 $ за сотку. Далі дрібним спеціалістам встановлюється план. За місяць зібрати стільки. Залишити собі встановлену частинку, а решту передати своєму начальнику. Той залишає собі вже свою частинку. А решту передає вже своєму начальнику, районному, обласному, на вершину. А міністри та керівники відомств беруть свою частину, а решту передають... Кому? Далі система вдосконалюється. Вже хтось вище вважав, що узгодили до виділення соток, множили на норму «відрахувань». І вимагали, а не просто чекали. Так було збудовано корупційну вертикаль. Сприяла їй радянська система узгоджень ВСЬОГО. І так у кожній вертикалі, у будь-якому відомстві. В усіх галузях. Паралельно цьому подібним чином дають «погодження» ще маса інстанцій. Природоохорона, СЕС та інші. Причому брали однаково як за незаконне узгодження, так і цілком законне.

Часи звичайно змінилися. І зараз уже (можливо) немає планів зі збору. Але маю великі сумніви, що старі вертикалі ліквідовані. І в цих координатах на кожній сходинці своя роль. Вони всі разом роблять спільну справу. І коли ловлять якогось дрібного діяча, то всі інші осторонь. І при цьому ніхто не відповідає за законність дій.

Що має статися, аби ліквідувати таку систему? Максимально зменшити кількість «погоджувачів». Ліквідувати органи, що паразитують. Замість них запровадити систему префектів. Тобто спеціальних посадових осіб, що несуть відповідальність (до кримінальної) за відповідь на одне питання: законно те чи інше рішення щодо виділення, видачі, передачі чогось комусь. І все.

А ми продовжуємо читати у ЗМІ, що десь якогось чиновничка спіймали на хабарі. І думаємо, який негідник! Не уявляючи, що це лише маленький гвинтик у великій системі. Та хто йому таке дозволив би робити одному! Але про велику систему як завжди ні слова. Заодно б розпустити всі органи боротьби з цією корупцією. Діячі яких чудово усе представляють. Отримують значні зарплати. Але ми бачимо від них лише «бій із тінню», як кажуть боксери. А ми всі вже давно чекаємо на нокаути.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.