Банкам дозволили продавати населенню більше валюти

26 квітня 2023, 18:17
Власник сторінки
Юриспруденція
0
19
Банкам дозволили продавати населенню більше валюти

з 21 квітня Національний банк України розширив можливості банків здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти населенню

Тепер при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти у населення, починаючи з 13 квітня 2022 року.

Ці зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку.

Крім того, НБУ з 21 квітня пом'якшив низку адміністративних обмежень. Це зроблено з метою створення умов для запуску проекту електронного резидентства та для зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку.

Національний банк надає можливість е-резидентам (після сплати податків в Україні) переказувати на їхні рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані послуги чи роботи).

Як зазначили в НБУ, відповідні зміни не чинитимуть тиску на валютний ринок та міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівля іноземної валюти – переказ здійснюватиметься за рахунок іноземної валюти, отриманої е-резидентом з-за кордону.

Реалізація проекту е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів до державного бюджету, популяризації України як світового IT-бренду та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах

З 1 квітня 2023 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу, які дають змогу іноземним громадянам, що набули статусу е-резидента та зареєстрували себе фізичною особою-підприємцем, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання чи перебування.

У межах реалізації цього проекту НБУ з 8 березня надав можливість е-резидентам відкривати рахунки в українських банках.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/.  

 

Консультував, 

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД 

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.