Росія заплатить за все. Іншого шляху для остаточної перемоги немає

14 лютого 2023, 18:02
Власник сторінки
Народний депутат України
0
132

2,5 мільйона тонн будівельного сміття вивезли окупанти на сміттєзвалище в Маріуполі після часткових демонтажів будівель. І це лише третина того, що мають вивезти...


Такі підрахунки зробили у мерії Маріуполя, яка продовжує свою діяльність на підконтрольній Україні території. Якщо брати до уваги, що середнє транспортне судно вміщує 40 тисяч тонн, а вантажівка - 25 тонн, то для того, аби начисто прибрати завали в місті, знадобиться 200 кораблів або 320 тисяч вантажівок. Тепер ви можете уявити собі ступінь руйнації.

І це лише приклад одного Маріуполя. А зруйнованих міст і сіл в Україні - тисячі. Сотні тисяч домівок, тисячі підприємств, десятки мільйонів понівечених доль. Станом лише на зараз уряд Дениса Шмигаля підрахував, що збитки, завдані росіянами у цій війні, вже перевищують 700 мільярдів доларів. І це лише так звані “прямі” збитки. А є ще непрямі - недоотримані державним бюджетом доходи, збитки, яких зазнав приватний бізнес, а також його втрачена вигода. А це ще не одна сотня мільярдів доларів. Але війна, на жаль, триває. І варто говорити про те, що триває вона не з 24 лютого 2022 року, а з 2014-го. Таким чином усю шкоду та завдані збитки потрібно рахувати від початку окупації Криму. І репарації - з того ж часу. 

Чи є шанс отримати репарації? 

Світова спільнота має позитивний досвід стягнення репарацій, наприклад, з Веймарської Німеччини після поразки у Першій світовій війні на користь країн Антанти. Після поразки у Другій - на німців наклали додаткові виплати. За останні десятиліття Рада безпеки ООН ухвалила кілька резолюцій щодо виплат репарацій. Як от 1985 року Ізраїль мав відшкодувати збиток, завданий Тунісу, а ПАР - своїм сусідам, яких окупувала за 1970-1980 роки. 

Тобто, приклади є. Що стосується війни в Україні, чіткого механізму стягнення коштів з агресора наразі не існує. В листопаді 2022 року Генеральна Асамблея ООН вже ухвалила резолюцію щодо “забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією рф проти України”. Здебільшого, це символічний документ. Але росія відреагувала досить гнівно. Кремль заявив, що зробить усе можливе, аби завадити іншим країнам вилучати міжнародні російські активи для виплати репарацій. 

Однак, наприкінці грудня 2022 року сенат США ухвалив поправку до законопроєкту про “фінансування американського уряду”. Це дозволяє передавати Україні кошти, виручені від продажу арештованих активів рф. Окрім того, вже в лютому цього року Генпрокурор США Меррік Гарланд санкціонував першу передачу Києву коштів, які були конфісковані у підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва. Наразі йдеться про суму в 5,4 млн доларів.    

Отже, початок закладено. Але справедливим буде зазначити, що Україна вимагатиме не лише кошти. Нам потрібна повна сатисфакція. Повне визнання своїх злочинів та публічне вибачення від росії. І поки що ніхто не знає, як компенсувати ті людські втрати, які ми понесли. І якщо хоча б частково повернути тих, хто виїхав, ще можливо, то тих, хто загинув…  Аби прийти до тями після цієї війни, нам знадобиться не одне десятиріччя та дієвий національний компенсаційний механізм. І все, що наразі просимо ми у цивільної світової спільноти, - допомогти якомога швидше створити необхідні механізми для врегулювання питання репарацій, компенсацій та сатисфакції. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.