Перший крок до заборони одноразового пластику

02 лютого 2023, 14:11
Власник сторінки
Народний депутат України
0
140

Екокомітет Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт щодо обмеження виробництва та обігу в Україні пластикової продукції одноразового використання (№ 6077).


Якщо хтось вважає, що заборона одноразового пластику не на часі, то нагадаю: щохвилини у світі використовують близько мільйона пластикових пакетів. Які, у свою чергу, розкладаються від 100 до 400 років кожен. 

В цей момент я згадую Маріуполь з його сміттєзвалищем. Дерева біля якого завжди були в пакетах. Або ж море, яке просто кішило пластиком. І наші постійні акції з прибирання пляжів… 

Можна лише уявити, що 10% від усього сміття, яке залишає після себе людина, це саме пластикові пакети! Точніше: лише вони! А скільки ще всього пластикового? Чи варто нагадувати, що, нагріваючись, пластик виділяє отруйні канцерогенні речовини. Вони катастрофічно впливають на респіраторні, репродуктивні та нервові функції людини. 

Отже, якщо ми плануємо повертатись у мирне та здорове життя, готуватись до цього потрібно вже зараз. У разі ухвалення законопроєкту, вже за рік після його введення в дію, припиниться виробництво, ввезення та обіг одноразових пластикових виробів (соломинки, столові прибори, гігієнічні ватні палички, кришки для ємностей та багато іншого). 

Але! Ця продукція не просто зникне, а їй вже підготовлена гідна альтернатива. Наприклад, робити знижку клієнту, який купує напій у багаторазову тару. Виходів та рішень проблеми вдосталь. Потрібно лише хотіти її вирішувати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.