Російський сценарій ніколи не спрацює в Україні

16 січня 2023, 20:31
Власник сторінки
Народний депутат України
0
22

16 січня - річниця диктаторських законів, які мали перетворити Україну на авторитарну державу.

9 років тому Верховна рада прийняла низку законів, які могли перетворити Україну на державу з диктаторським режимом. Всього 12 законів. Всі вони в сукупності дозволяли силою припиняти всеукраїнські страйки та столичний Майдан, який розпочався ще в листопаді 2013 року. 

Тодішня влада спробувала заборонити будь-які неузгоджені мітинги, встановлення наметів, рух колоною більш, ніж у п'ять машин без узгодження з міліцією, участь у мітингах у шоломі або масці тощо. 

Те, як відбувалося прийняття тих законів, більше походило на фарс. Того дня мав розглядатися бюджет. Але замість нього на голосування представили пакет “іншого змісту”. Ініціатори цього не врахували одного - менталітету українців. Ці люди не розходяться, якщо їх налякати, а, навпаки, гуртуються та дають відсіч. Навіть ті, хто до цього ледь не перегризали один одному горлянки через розбіжності в політичних або інших поглядах, проти спільного ворога стають пліч-о-пліч. 

З прийняттям цих законів протести на Майдані стали ще жорсткішими та радикальнішими. Того ж вечора на центральні вулиці багатьох міст по всій Україні повиходили люди. Їх намагалися розігнати, але марно. Вже наступного дня на Майдані були перші загиблі - Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. І це ще більше розлютило людей…   

Закони встигли проіснувати лише 2 тижні - до 2 лютого 2014 року. Проте руху було вже не зупинити. Далі відбулося ще більше кривавих подій. Ще більше трагедій. Але стало і ще більше самоповаги в самих людей.  

Цілком імовірно, що якби Янукович не намагався законодавчо, як це зробили в росії, побороти мітингувальників, то протести були б мирні й, зрештою, зійшли б нанівець. 

Тоді б не сталося подій 20 лютого 2014. Не було б і такого «мирного» захвату Криму. Адже поки увага всієї  країни та світу була прикута до подій на Майдані, росіяни без перешкод зайшли до нашого півострову.  

Будь-яка влада, яка прийде сюди, має усвідомлювати: в Україні ніколи не працювала диктатура. І не спрацює. На відміну від деяких сусідніх країн. 

16 січня – це урок і послання з минулого для кожного, хто очолюватиме Україну в майбутньому.    


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.