Екоцид українського народу

27 грудня 2022, 18:33
Власник сторінки
Народний депутат України
0
38
Екоцид українського народу

Якщо комусь здається, що ця війна стосується лише росіян та українців, потрібно починати мислити ширше. Незабаром вона торкнеться кожного...

174 тисячі квадратних кілометрів! Саме таку площу української території станом на кінець цього року забруднено мінами та боєприпасами, які не розірвалися! Таку статистику навів Володимир Зеленський під час звернення до парламентарів Нової Зеландії 13 грудня. Президент підкреслив, що економіку та інфраструктуру відбудувати можна. А от знищену та забруднену природу просто і швидко не відновиш. 

Пропоную сьогодні зупинитися на темі акваторій Чорного й Азовського морів. Вони забруднені мінами та втратили сотні тисяч живих істот, які загинули внаслідок бойових дій і активності російського військового флоту. 

У природі все пов’язане одне з одним. Природа не знає політичних кордонів, але так само страждає від нападу і терору країни-агресора, як і люди. Проте. Наслідки цього терору стосуються не лише нашої держави, а й усіх сусідніх країн та навіть світу. 

У травні та червні 2022 року вчені Туреччини, України, Румунії та Болгарії зафіксували масову загибель дельфінів. Їх знаходили мертвими уздовж всього узбережжя Чорного моря. Російські вчені пов’язують загибель дельфінів, начебто, з імунною інфекцією. Але! Українські вчені впевнені: це ні що інше, як наслідки війни.

Доктор біологічних наук, еколог та дослідник Іван Русев робить наступні висновки. Російські кораблі використовують потужні гідролокатори, які у буквальному сенсі глушать риб. Ті стають слабкими, не можуть полювати та гинуть. Але і це ще не все. Деякі з дельфінів мають опіки від вибухів, бомб або мін.

Світлини з цього матеріалу зроблені на болгарському узбережжі Чорного моря. Іван Русев стверджує: цей дельфін, що на фото з опіком, був іще живий на момент створення фото… Експерти, які оглядали всіх знайдених тоді дельфінів, стверджують, що тварини не могли їсти щонайменше 10 днів! Ті, хто не обгорів, зазнали внутрішніх пошкоджень і сильно постраждали. Таких поранених або загиблих дельфінів у Чорному морі течією заносить на узбережжя Болгарії, Румунії, Туреччині та до берегів України. За оцінками згаданого вище науковця, з початку російського вторгнення загинуло вже декілька тисяч дельфінів! 

Звичайно, оцінити зараз весь масштаб катастрофи ми не можемо. І, на жаль, він буде лише збільшуватися. Десятки річок забруднені, сотні вугільних шахт затоплені. Десятки найнебезпечніших підприємств, зокрема хімічних, зруйновані російськими військовими. Три мільйони гектарів лісів в Україні уражені бойовими діями… У своїй промові Володимир Зеленський наголосив про важливість підтримання 8 пункту Формули Миру щодо екоциду, запропонованому на саміті G19. І так, визначити екоцид, якій вже десятий місяць чинить росія на нашій території та на території інших країн, необхідно найближчим часом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.