Як росіяни намагались врятувати крейсер "Москва"

07 вересня 2022, 15:04
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
35
Як росіяни намагались врятувати крейсер  Москва

З початком повномасштабного вторгнення на територію України з боку російської федерації, відмічено значну активність використання дослідницьких суден Головного управління глибоководних досліджень.

Слід відзначити, що вже з вересня 2021 року, діяльність в зонах проходження підводних волоконно-оптичних кабелях зв’язку BSFOCS та ITUR, характеризувалася активним знаходженням дослідницьких суден “ЛАДОГА” та "Селігер" (пр.11982). Відслідковування місця знаходження даних суден можливо було здійснювати за допомогою програми відстежування переміщення суден  MarineTraffic: Global Ship Tracking Intelligence, але з 22.02.2022 вищезазначені судна перестали надавати інформацію про своє переміщення.

За інформацією з джерел Штабу ЧФ стало відомо, що дослідницьке судно “ЛАДОГА” (пр.11982), з березня місяця здійснило близько шести виходів в море, з метою виявлення та пошкодження основних вузлів зв’язку що проходять по Чорному морю. Нестача висококваліфікованих спеціалістів да ЧФ, призвела до залучення в даній операції глибоководних водолазів з Тихоокеанського флоту, а саме з 328-го експедиційного аварійно-рятувального загону ВМФ РФ. Зі слів інформатора, основною метою даної операції було уточнення місця розташування кабелів з подальшим їх пошкодженням та мінуванням на окремих ділянках. Також зазначається, що не достатня підготовка водолазів, та не досконала техніка, що застосовувалася під час завдань, не дозволи ефективно виконати завдання в поставлений термін, що обумовило затримання робіт на місяць. Остання інформація про вихід дс “ЛАДОГА” датується 10.08.2021, також відомо що на корабель було завантажено спеціальні міни, що може свідчити про мінування окремих ділянок підводних волоконно-оптичного кабелю зв’язку BSFOCS в період з 11 по 12 серпня. 13 серпня корабель здійснив захід но Новоросійської ВМБ.

13 квітня стало відомо про знищення крейсера «Москва» підрозділами ЗС України. В той же час, в штабі флоту ЧФ, почалася розробка плану операції по вилученню таємних документів на кораблі. До завдання були залучені судна Головного управління глибоководних досліджень, а саме "Селігер"(пр.11982) та фахівці об’єднаного учбового водолазного центру ЧФ РФ. За інформацією отриманою від представників керівництва штабу флоту ЧФ, основним завданням було вилучення таємних документів та карт з борту затонувшого корабля. 20 квітня за розпорядження начальника штабу ЧФ, дс "Селігер", прибув на місце аварії крейсера. У зв’язку з погодними умовами, командир судна не надав згоди на початок операції, але відповідно до наказу вищого керівництва, роботи розпочалися не дивлячись на низку порушень у правилах техніки безпеки під час водолазних робіт. О 14:00 розпочалися заходи, попередньо було використано безпілотний підводний апарат типу "МАРЛИН-350", для уточнення місця аварії корабля. Після чого, розпочали здійсювати занурення два водолази. О 16:00 командиру судна повідомили про зникнення зв’язку з водолазами. На той час погодні умови значно погіршилися, що унеможливило використання безпілотного підводного пошукового апарату, що повинен був провести пошукові заходи водолазів. Після доповіді командира вищому керівництву про втрачений зв’язок з водолазами, був наданий наказ про повернення судна до Севастополя, на тимчасову стоянку до закінчення погіршення погодних умов. Після чого операція не поновлювалася. Від інформатора також стало відому, що після даного інцидента, було розпочато службове розслідування проти командира судна, а також звільнено одного з представників Головного управління глибоководних досліджень МО РФ по південному регіону.

Щодо розташування суден Головного управління глибоководних досліджень, що належить МО РФ (ГУГИ), слід зазначити, що відповідно до інформації з відкритих джерел та інформації наданої від співробітників порту, судна розташовуються в порті Темрюк (Краснодарський край), для потреб даного підрозділу було надано причальну стінку неподалік від Темрюкського судноремонтного заводу (неодноразово супутникові знімки та дані з АІС, свідчили про перебування рейдового буксира "Краб" та "Афаліна", дослідницького судна "Селігер" саме на території вказаній на карті нижче), також слід зазначити що поблизу знаходиться новий пункт базування кораблів ФСБ ( на території розташовано адміністративну будівлю зі службовими кабінетами, кімнатами відпочинку, медпунктом і комплексом зв'язку, а також автономна пожежна станція, дизельна і заправна установки, склади зберігання корабельного майна, ангари для катерів та моторних човнів, контейнерний водолазний комплекс,  що може використовувати для тренування водолазів управління).

Місце розташування ГУГИ (зеленим кольором) та пункт базування кораблів ФСБ (червоним кольором)

Станом на зараз місцезнаходження рейдового буксира "Афаліна" пришвартований в бухті Козача (ПБ Севастополь, ТОТ АР Крим).

Остання відмітка місцезнаходження рейдового буксира "КРАБ" пришвартований порту Новоросійськ.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Москва,Росія,крейсер Москва,Україна,війна,Крим,агресія,ЗСУ,Нептун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.