Аналітика у сфері оборони України

28 грудня 2021, 23:49
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
37
Аналітика у сфері оборони України

Аналітика у сфері оборони України

У грудні Україна має отримати 10 антидронових гвинтівок литовського виробництва – зброю закуплено через Агентство НАТО з підтримки та постачання (NSPA):

Міністерство оборони ще минулого року розмістило замовлення, які передбачали придбання систем озброєння через Агентство НАТО з підтримки та постачання (NSPA) безпосередньо у самих виробників зброї та військової техніки. Одне із цих замовлень передбачає закупівлю 37 комплексів ЕDМ4S-UA – це система для боротьби та протидії сучасним БПЛА. І перша партія із 10 антидронових гвинтівок має прибути в Україну вже цього місяця.

Міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас передав партію військової допомоги українській армії:

Вантаж до Києва було доставлено військово-транспортним літаком. Це перша частина допомоги, що надійшла згідно з ухваленим у жовтні рішенням Уряду Литовської Республіки.

Українська армія отримає 490 бронежилетів на суму понад 617 тисяч євро, а також балістичні ремені загальною вартістю 60 тисяч євро.

Нагадаємо, що у червні Литва вже передала Україні бронежилети. Також, ця країна неодноразово передавала Україні боєприпаси для стрілецької зброї радянського виробництва, які не використовуються литовською армією.

Український спецекспортер, за підсумками оборонної виставки Egypt Defense Expo (EDEX), яка проводилась з 29 листопада по 2 грудня в Каїрі, уклав експортний контракт вартістю $40 млн:

2 грудня 2021 року керівництво компанії STE (SpetsTechnoExport) уклало контракт в оборонній сфері на загальну вартість понад 40 мільйонів доларів США. Підписаний контракт передбачає реалізацію спільних проектів із постачання продукції та послуг українського оборонно-промислового комплексу до однієї з країн Азії. Контракт було укладено за підсумками оборонної виставки Egypt Defense Expo (EDEX), що закінчилася у Каїрі. «EDEX» є єдиною виставкою в галузі озброєнь у Північній Африці та підтримується Збройними силами Єгипту. У рамках виставкового заходу експонентам надається унікальна можливість продемонструвати свої нові військові технології, обладнання та системи.

Збройним силам України передали військову техніку:

З нагоди 30-річчя Збройних Сил України по всій країні відбулися урочисті заходи, під час яких армія отримала нову та модернізовану техніку та озброєння. Так, зокрема, у Харкові 92-й окремій механізованій бригаді було передано три танки Т-64БМ2, 10 бронетранспортерів БТР-4Е. Сертифікати на броньовані автомобілі «Козак-2М1» отримав 3-й полк спеціального призначення.

Військові льотчики отримали модернізований винищувач Су-27, відремонтований навчально-тренувальний літак L-39 та військово-транспортний літак Ан-26, а також відремонтований вертоліт Мі-8-МТВ-1

У Краматорську військовим передали сертифікати на 34 бронеавтомобілі «Козак-2М1». Десять машин отримав 73 морський центр спецоперацій, а 122 окремий батальйон 81 аеромобільної бригади отримав 20 «Козаків».

У Києві військовим 3-го полку спеціального призначення було вручено сертифікати на 13 легкоброньованих автомобілів HMMWV, наданих США в рамках матеріально-технічної допомоги (імовірно, що надійшли у січні та березні 2021 року). Ще 15 сертифікатів на такі бронеавтомобілі передали 8 полку спецпризначення у Львові, а також 12 "Гамві" отримав в Одесі 140 центр спеціального призначення.

Крім того, в Одесі відбулася церемонія включення до складу Військово-Морських Сил двох патрульних катерів «Айленд» – «Суми» (P192) та «Фастів» (P193), які були минулого місяця доставлені зі США та були зараховані до складу ВМС наказом Міноборони від 29 листопада.

Слід зазначити, що за заявою Командувача ВМС ЗСУ Олексія Неєжпапи Україна планує мати 7 одиниць таких катерів.

Кабінет Міністрів, у рамках імплементації реформи державного оборонно-промислового комплексу, затвердив перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство та погодив реорганізацію його 43 стратегічних підприємств на господарські товариства:

Концерн перетворять на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатимуть державі. Державні унітарні та казенні підприємства Укроборонпрому будуть реорганізовані у господарські товариства (акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю), які контролюватимуться та належатимуть державі.

На думку чиновників, корупційні ризики дозволять мінімізувати запровадження корпоративного управління на підприємствах.

Також, трансформація Укроборонпрому дозволить подолати технологічний розрив між державним сектором ОПК та провідними світовими оборонними компаніями завдяки створенню спільних проектів, програм та підприємств із закордонними партнерами. Вважається, що така кооперація дозволить відкрити нові можливості для підприємств ОПК України та залучити інвестиції в оборонно-промисловий сектор для модернізації виробництва та впровадження інновацій.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ВСУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.