"Оптимізували" трудові відносини

07 липня 2022, 13:52
Власник сторінки
соціальний експерт
11
1342

Прийнято скандальний законопроект Третьякової № 7251. Що змінилося у відносинах роботодавця і працівника.

Поки країна воює, депутати "оптимізують" трудові відносини...

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому, а Голова ВР вже підписав скандальний законопроект Третьякової № 7251 щодо оптимізації трудових відносин, яким запроваджено додаткові підстави для звільнення працівників з ініціативи роботодавців та дозволено збільшувати робочий тиждень до 60 годин, а за мобілізованим працівником НЕ зберігається середній заробіток!
Згідно з новим законом, звільнити працівника під час дії військового стану можна:
- коли роботодавець не може забезпечити працівника трудовим навантаженням, позначеним трудовим договором у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій;
- якщо співробітника на роботі немає протягом 4 місяців і немає інформації про причини його відсутності.
При цьому попереджати працівника про звільнення можна не два місця як було раніше, а всього за десять днів.
Крім того, змінили терміни оскарження дій роботодавців. Раніше позови були безстроковими, тепер їхню подачу обмежили трьома місяцями з моменту фіксування порушень умов праці.
У новому законі також змінили низку чинних норм щодо відпусток.Так, із КЗпП виключили статтю, за якою гроші за невикористану відпустку «йдуть» за працівником (рахуються за ним при переході на нову роботу). Тобто, не встиг відгуляти відпустку, згоряє і вона сама, і відповідні виплати.
Законом передбачено можливість збільшувати тривалість робочого часу – до 60 годин на тиждень (було 40). Роботодавець повинен мати причини такого рішення. 60 робочих годин на тиждень - це формат 10-годинного робочого дня з одним вихідним або робота по 8,5 годин на день взагалі без вихідних.  У форматі традиційної п'ятиденки доведеться працювати по 12 годин на день...
Ще важливе нововведення – по мобілізованим працівникам. До сьогодні за ними закріплювалося робоче місце та середня зарплата. Тепер , роботодавців звільнили від виплат мобілізованим працівникам.
Закон передбачає також оформлення всіх документів про трудові відносини в електронній формі , у тому числі повідомлень про звільнення співробітника. При цьому роботодавець повинен повідомити, який саме канал зв'язку, месенджер вважатиметься офіційним.
Таким чином, новий закон «оптимізує» і спрощує життя роботодавців за рахунок обмеження трудових прав і соціального захисту працівників.
P.S.  До речі, незважаючи на вимогу Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, Міжнародної організації праці зняти з розгляду скандальний законопроект Третьякової 5371, як такий що суперечить європейським цінностям (https://blog.liga.net/user/apavlovskiy/article/45712) , слуги запхали його в порядок денний на 9 липня!!
В разі прийняття, цей закон позбавить трудових прав 70 % українських працівників!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: трудовий кодекс,закон,оптимизация,умови праці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.