Пенсії під час війни

19 квітня 2022, 22:01
Власник сторінки
соціальний експерт
7
948
Пенсії під час війни
Особливості пенсійних виплат в умовах війни

Особливості пенсійних виплат в умовах воєнного стану

Через активні бойові дії відбувається масове переміщення людей. Це не впливає на можливість отримання пенсій та соціальних виплат шляхом перерахувань на банківську карту.

Проте для осіб, які одержували виплати готівкою за місцем проживання через Укрпошту та вимушено мали переїхати, є можливість отримання виплат на будь-якій іншій безпечній території України через Ощадбанк або місцеве відділення Укрпошти.

В районах де йдуть активні і бойові дії, органи соціального захисту фізично не мають змоги працювати й, відповідно, не можуть провести нарахування та виплати.

Проте, для людей з таких теріторій запущено спеціальний механізм централізованого нарахування та виплати соціальних допомог на основі чинної у реєстрах центру інформації Мінсоцполітики.

Через механізм Єдиної інформаційної системи соціальної сфери вже профінансували соціальні виплати за березень.

 Як отримати пенсію попри зміну місця перебування

1. Тим, хто отримував пенсію на банківський рахунок, для її збереження робити нічого не треба. Кошти як приходили, так і далі приходитимуть, навіть якщо місце проживання нове.

2. Тим, хто отримував гроші у поштовому відділенні, потрібно звернутися до "Укрпошти" за телефоном 0 800 300 545. Цим людям потрібно повідомити нове місце перебування, щоб отримати пенсії.

3. Щоб отримати кошти грошовим переказом через Ощадбанк, потрібно також повідомити про нове місце перебування до органів Пенсійного фонду.

 Як отримати доплату до пенсії у розмірі 2000 грн

Пенсіонери-переселенці, яким довелося залишити свій дім через російську агресію, можуть отримати щомісячну доплату до пенсії у розмірі 2000 грн.

Для цього їм необхідно стати на облік як внутрішньо переміщеним особам. Зробити це можна, звернувшись особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади, ЦНАП, незабаром таку можливість буде додано на портал "Дія".

Після цього ви отримаєте довідку про те, що є ВПО, з нею потрібно подати заяву на отримання держдопомоги за такою ж схемою та отримати виплату на банківський рахунок, зазначений у заяві.

Як отримати пенсію за кордоном

Серед українських біженців є чимало пенсіонерів, які зіткнулися з питанням як тепер отримати свої пенсійні виплати. Як відомо існує лише два способи отримання пенсії: через банківські установи та через поштові відділення.

Наразі клієнти банківських установ, які змушені були втікати від війни за кордон, відчули безумовні переваги обраного шляху. Пенсійні кошти надійдуть на рахунок отримувача, незалежно від його локації, і завжди будуть під рукою. Карткою можна розрахуватися в будь-яких закладах з платіжним терміналом, а також зняти готівку, перераховану у місцеву валюту, у банкоматі.

Зовсім інша ситуація з тими пенсіонерами, які отримували виплати через пошту і зараз перебувають за кордоном. Механізму виплати та доставки таких пенсій за кордон не існує. Тому вони очікуватимуть на людей у відділеннях пошти, на яких ті зазвичай отримували пенсії.

Тому громадянам, які планують від’їзд за межі України слід заздалегідь здійснити декілька простих кроків, щоб переадресувати пенсію з пошти на банк:
відкрити картковий рахунок у відділенні одного з банків, уповноважених на виплату пенсій;
звернутись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, де фахівець внесе відповідні зміни до пенсійної справи.

При собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код та банківську довідку з реквізитами

 

Зверніть увагу, що це має зробити сам отримувач пенсії особисто або через електронний портал Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua/

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Ощадбанк,Укрпошта,Пенсійний фонд,пенсії,війна,соціальна допомога,переселенці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.