Відбудова територій і економіки України

16 квітня 2022, 02:31
Власник сторінки
0
29
Відбудова територій і економіки України
Фото — facebook.com/MNS.GOV.UA https://www.online.ua/

Як відбудовувати Україну? За які кошти? Хто відбудовуватиме? Що нас чекає?

Основна точка відліку початку відбудови українських територій і економіки - закінчення війни, або хоча би 80% впевненість, що можна відбудовувати і потуги не будуть на вітер. Спочатку відбудовуватимемо за рахунок грантів від західних країн та власних коштів громадян і підприємств. Паралельно йтимуть суди по направлення заарештованих коштів росії на відновлення України.

З приводу повернення людей і наявності людських ресурсів. Думаю, повернеться відсотків 80, частина залишиться за кордоном. Робота буде всім. Але повторюсь, ключове закінчення військових дій. Зараз в основному йде релокація бізнесу в західні регіони України. В основному це підприємства для забезпечення тилу і підтримка фронту всім необхідним. В цих регіонах і задіяних галузях (фармацевтика, харчова, легка промисловості) роботи буде більше і зараз. Більше відносно. Можливо десь відсотків 10 -20 від заробітчан, які їздили раніше закордон зможуть працювати вдома за умови, що переселенці з вражених регіонів повернуться до своїх домівок. По моїй інформації вже більше 200 підприємств переїхали зі Сходу і ще десь 500 в процесі переїзду або створення філіалів. Найважче підприємствам активи яких не можуть бути перевезені (корабелебудівні, гірничодобувні, металургійні і т.п.). Крім релокації, перед бізнесом стоїть задача перебудови логістичних ланцюгів. Тут основний виклик - закриття морських перевезень та обмеженість залізничних та автомобільних маршрутів. Найкритичніше для об'ємних вантажів - зернових, продукції металургії. Враховуючи, що ці продукти складають більше 50% експорту виклик є суттєвим. Хоча в цьому році швидше за все будуть накладені експортні обмеження на зернові для забезпечення харчової безпеки у військовий час. Не повторити історію з голодом 1946-1947 років буде головною задачею уряду в повоєний час. 

Враховуючи вище наведені фактори слід очікувати значних потрясінь на світових продуктових ринках в сегментах де Україна займає ключові позиції. Дефіцит сприятиме попиту і прибутковості виробництва.

То ж, перспективи у відновленні України досить сильні. Головне відкинути ворога і зафіксувати кордони для відбудови. Вірю, що вони будуть як мінімум такими як були до 24 лютого 2022, а в ідеалі - як 24 серпня 1991 року! Все буде Україна!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.