Перенесення вихідних під час воєнного стану

07 квітня 2022, 18:53
Власник сторінки
Юриспруденція
0
26
Перенесення вихідних під час воєнного стану

Що мають знати працівники та роботодавці. Цього року, понеділок 25 квітня — робочий, а не вихідний день.

Відповідно до ст. 73 Кодексу законів про працю, одним зі святкових днів в Україні є Пасха (Великдень), який припадає на неділю. Статтею 67 Кодексу законів про працю передбачено, що якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто у цьому році 25 квітня (понеділок) мав би бути вихідним.

Однак, у зв’язку із збройною агресією проти України та запровадження у державі воєнного стану, Верховною радою було додатково прийнято Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022 р. (далі – Закон № 2136). Вказаний закон ввів додаткові правила на час війни. Зокрема ч. 6 ст. 6 Закону № 2136 визначає, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 Кодексу законів про працю  щодо тривалості роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів, частини першої статті 65 КЗпП, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України.

Таким чином, у період дії воєнного стану не діють вищезазначені статті КЗпП України. Отже, немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому за цими загальними правилами, встановленими Законом № 2136, під час війни працівники мають працювати в понеділок 25 квітня з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/.

 

Консультував,

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД       

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.