Продовжуємо отримувати пенсію за новим місцем перебування через воєнний стан

16 березня 2022, 14:43
Власник сторінки
Юриспруденція
0
20
Продовжуємо отримувати пенсію за новим місцем перебування через воєнний стан

Як отримати пенсію особам, які вимушено покинули місце проживання через воєнні дії?

 Для осіб похилого віку пенсія є одним із основних видів грошового забезпечення, а в теперішніх умовах ці кошти є дуже необхідні для забезпечення додаткових позапланових витрат та забезпечення власної життєдіяльності.

 В умовах воєнного стану багато громадян, які досягли пенсійного віку вимушені були покинути свої домівки, рятуючись від бойових дій. Через це, чи не у кожного з них виникає питання яким чином отримувати пенсію за новим місцем перебування, як діяти та куди звертатися із заявою про призначення пенсії. 

 В Україні, кожен, хто досягнув пенсійного віку має право звернутися із відповідною заявою до органів Пенсійного фонду України за місцем свого перебування. Місце реєстрації та фактичне проживання для призначення пенсії значення не мають, оскільки Пенсійний фонд володіє Реєстром застрахованих осіб, де зберігається інформація про кожну особу, яка офіційно була працевлаштована.

При зверненні потрібно мати із собою:

 - паспорт України;

 - документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті;

 - документи про стаж (трудова книжка, військові квитки, диплом або свідоцтво про освіту);

 - довідка про заробітну плату (дохід) по 30 червня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам (за бажанням);

 - фотографія для пенсійного посвідчення (якщо було втрачене).

 Також потрібно буде вибрати спосіб отримання пенсії або через відділення банку або через відповідне відділення «Укрпошту».

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/.

Додатково за інформацією про графік та умови роботи сервісних центрів управління Пенсійного фонду, Ви можете, звернувшись за номером - 0800 503 753

Консультував,

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД       

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.