Верховною Радою було введено кримінальну відповідальність за антисемітизм

22 лютого 2022, 09:43
Власник сторінки
Юриспруденція
0
21
Верховною Радою було введено кримінальну відповідальність за антисемітизм

Верховна Рада підтримала у другому читанні закон, який криміналізує прояви антисемітизму в Україні.

До цього, в Україні злочини, скоєні на ґрунті антисемітизму, збедільшого кваліфікували як вандалізм або хуліганство. За законопроект  за №5110 було проголосовано та підтримано більшістю народних депутатів на засіданні 15 лютого.

Тепер за прояви антисемітизм загрожує штраф від 3400 до 8500 грн або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Якщо антисемітизм був пов’язаний із насильством, обманом або погрозами, а також якщо це здійснює посадова особа, передбачається штраф від 8500 до 17000 грн або позбавлення волі до 5 років із позбавленням обіймати посади. У свою чергу, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки або їх вчинила організована група осіб, покарання передбачає увʼязнення від 5 до 8 років.

Вказаний законопроект ще повинен підписати президент України. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон вносить зміни до статті 161 Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму. Верховна Рада ще наприкінці вересня 2021 року ухвалила законопроект «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні», який дає визначення терміну «антисемітизм» і вказує перелік його проявів.

Згідно із документом, проявами антисемітизму є ненависницьке ставлення осіб єврейського походження, антиєврейська пропаганда, заперечення Голокосту, а також руйнування чи осквренення їхніх будівель, релігійних споруд чи пам'яток.

Варто зазначити, що в Україні такі злочини, скоєні на ґрунті антисемітизму, часто кваліфікуються як вандалізм або хуліганство.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - .

 Консультував,

Завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД       

Василь Савуляк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.