Захист прав споживачів

24 грудня 2021, 15:45
Власник сторінки
Юриспруденція
0
22
Захист прав споживачів

Як повернути куплений товар?

Напевно багато хто знає, що протягом 14 днів можна обміняти або повернути куплений товар, але у багатьох виникає питання як саме це зробити?
Відповідно до ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів», правила обміну поширюються на непродовольчий товар належної якості за умови, що він не використовувався і зберіг товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ (чек), виданий споживачеві під час покупки. При цьому спосіб оплати товару не має значення, він може бути придбаний як за готівку (безготівкові) гроші, так і в кредит.
Держава захищає інтереси всіх своїх громадян, тому, щоб не порушувати права інших споживачів, які придбають повернутий ким-небудь товар, Кабміном затверджено Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) (постанова №216 від 23 вересня 1991 року). Отже, повернути продукцію у магазин й отримати назад свої гроші можна далеко не за всі групи товарів.
У список товарів, що не підлягають поверненню потрапили всі продовольчі товари (їжа, напої, алкоголь, дитяче харчування, тютюнові вироби), ліки, медичні інструменти, прилади та апарати, предмети санітарної гігієни. Крім того, обміну та поверненню не підлягають деякі непродовольчі товари: панчішно-шкарпеткові вироби, постільну та натільну білизну, косметика, парфумерія, товари для новонароджених, інструменти для манікюру і педикюру, ювелірні вироби, друкована продукція та інше.
Для обміну або повернення неналежної якості покупцеві необхідно надати:
Товар.
Товарний чек (накладну).
Упаковку, в якій доставлявся товар.
Виробничу етикетку/паспорт товару.
Як повернути гроші за товар: порядок дій
За умовами повернення грошових коштів за товар належної якості, покупцеві необхідно виконати декілька дій:
-         звернутися до продавця і написати заяву на повернення коштів. Як правило, в магазині є стандартний бланк повернення, в якому необхідно вказати персональні дані.
-         повернути придбаний товар в цілій упаковці і з повною комплектацією, зазначеною в технічній документації (техпаспорті).
-         надати квитанцію про покупку, товарний або касовий чек.
В який термін зобов’язані повернути гроші за товар?
Відповідно до закону, при поверненні товару належної якості розрахунки із споживачем проводяться виходячи з вартості товару на момент купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються покупцеві в день повернення покупки (розірвання договору). Якщо у продавця (магазину) немає можливості повернути гроші відразу — виплати проводяться не пізніше, ніж через 7 днів з моменту отримання товару та письмової заяви на повернення.
Повернення грошових коштів здійснюється способом, яким здійснювалась оплата — банківським переказом на зазначені покупцем у заяві реквізити або готівкою.
Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт - https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - https://wiki.legalaid.gov.ua/  . 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.