Загубилось поштове відправлення?

29 вересня 2021, 11:08
Власник сторінки
Юриспруденція
0
237
Загубилось поштове відправлення?
Що робити, якщо Ваше відправлення загублено?

Як діяти в такій ситуації, та чи можливо отримати компенсацію?

Порядок надання послуг поштового зв’язку регулюється положеннями Цивільного кодексу України, Закону України «Про поштовий зв’язок», договором про надання послуг та іншими нормативно-правовими актами.

Якщо Вашу посилку загублено, необхідно звернутися до поштового відділення, з відповідною заявою про втрату відправлення. У заяві зазначаються вид, категорія та номер поштового відправлення, місце та дата прийняття, прізвище, ім’я та по батькові (для юридичних осіб – найменування) і поштова адреса відправника та адресата, а у відповідних випадках – ще і сума оголошеної цінності поштового відправлення, сума післяплати. Це правило діє як в межах території України, так і за кордоном.

Згідно з частиною третьою статті 16 Закону «Про поштовий зв’язок»  за втрату, недостачу або пошкодження вкладень поштових відправлень, порушення контрольних строків доставки поштових відправлень персонал оператора, з вини якого завдані збитки, несе відповідальність у порядку, передбаченому законодавством України.

Звичайно, що свої вимоги необхідно обґрунтувати відповідними доказами. Такими доказами можуть слугувати: квитанція про оплату послуги, яка була отримана в поштовому відділенні, касовий чек, або договір укладений у такому поштовому відділенні з зазначенням ваги, ціни тощо.

Завжди зберігайте оригінали та копії цих документів.

Зверніть увагу, що якщо під час відправленнями Вами було зазначено суму оголошеної цінності посилки, то у випадку її втрати оператор поштового зв’язку зобов’язаний компенсувати саме розмір вказаної суми.

У випадку виявлення факту втрати поштового відправлення вимагайте від працівника поштового зв’язку складання акту, який підписується ним, керівником об’єкта поштового зв’язку і відправником чи одержувачем.

На підставі наявних доказів ( вказані акти, фото/відео фіксація, квитанції, чеки, накладні, та інше) зверніться до оператора із письмовою претензією про отримання компенсації за втрачене поштове відправлення. Оператор зобов’язаний надати письмову відповідь споживачу у місячний термін з моменту отримання претензій.

Необхідно зазначити, що відповідно до статті 18 Закону «Про поштовий зв’язок», за повну втрату посилок без оголошеної цінності оператор поштового зв’язку відшкодовує вартість послуг поштового зв’язку та сплачує штраф у розмірі 100 відсотків вартості цих послуг; за повну втрату посилки з оголошеною цінністю − вартість в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуг поштового зв’язку та сплачує штраф у розмірі 25 відсотків вартості цих послуг.

Вартість попередньо оплачених користувачем послуг, що фактично не були йому надані, відшкодовується користувачеві у повному обсязі на підставі квитанції чи іншого документа про оплату цих послуг.

Оператор поштового зв’язку не несе відповідальність за втрату посилки, зокрема у разі, якщо:

– поштова посилка відповідно до закону підлягає вилученню, конфіскації або знищенню;

– втрата або знищення вмісту посилки настали внаслідок непереборної сили (урагану, землетрусу);

– недостача або пошкодження вмісту посилки трапились внаслідок порушення визначених законодавством України правил про обмеження в пересилці предметів і речей;

– заява про розшук поштового відправлення подано через 6 місяців після дати прийняття посилки поштовим відділенням (спеціальна позовна давність).

У випадку, якщо захистити свої права в зазначений спосіб не вдалося, Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про виплату компенсації за втрачене поштове відправлення оператором поштового зв’язку.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», якщо середньомісячний розмір Вашого доходу, не перевищує  4758 гривень, або Ви належите до інших пільгових категорій осіб визначених вказаним Законом,  Ви маєте право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, що може передбачати представництво Ваших інтересів у судах, органах державної влади, місцевого самоврядування, або складання процесуальних документів (позовної заяви до суду).

Щоб скористатись цим правом Вам необхідно звернутись до найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги, адреси та графік роботи яких Ви можете знайти на сайті системи Безоплатної правової допомоги - https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати наш сайт - legalaid.gov.ua, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - Wikilegalaid. 

 

Консультував,

Начальник відділу «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД          

Василь Савуляк 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.