Відбулось покращення стандартів якості щодо надання послуг з електропостачання

30 серпня 2021, 10:57
Власник сторінки
Юриспруденція
0
454
Відбулось покращення стандартів якості щодо надання послуг з електропостачання
Внесено зміни до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання

З метою захист прав споживачів електроенергії НКРЕКП було посилено стандарти якості електропостачання

18 серпня 2021 року Національною комісією з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКП) було внесено зміни до  Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання (Постанова №1354 від 18.08.2021).

Тепер згаданим документом передбачається:

·        встановлення компенсації за відсутність однієї фази протягом більше ніж 24 годин для споживачів, приєднаних до електричних мереж по трифазній схемі електроживлення;

·        посилення з 01.01.2022 стандарту щодо тривалості аварійних перерв з 24 до 22 годин;

·        встановлення гарантованих стандартів щодо тривалості планових перерв в електропостачанні із попередженням споживачів. Допустима тривалість планових перерв в електропостачанні скорочується з 24 годин до не більше 12 годин (у незимові місяці) та 6 годин (у зимові місяці). Для значних за обсягом виконання планових робіт (реконструкція та заміна мереж) тривалість перерв в електропостачанні не повинна перевищувати 24 години (у незимові місяці) та 8 годин (у зимові місяці);

·        збільшення розмірів сум компенсацій для окремих стандартів (щодо аварійних перерв, що тривають понад 24 (а з 01.01.2021 – 22) години, та строків усунення причин неякісного електропостачання).

Додатково варто звернути увагу на запроваджений з 1 липня 2021 року стандарт якості в електропостачанні – щодо частоти перерв, відповідно до якого кожен споживач, у якого в попередні 12 календарних місяців (у тому числі, які передували 1 липня 2021 року), кількість перерв в електропостачанні перевищувала допустимий стандарт – має право на отримання компенсації. Розмір компенсації споживача становить 200 грн (для побутового споживача), 600 грн. (для непобутового споживача) та 50 грн за кожну перерву понад встановлений стандарт.

Допустима кількість перерв тривалістю понад 1 годину протягом 12 місяців становить:

·        Аварійні перерви (з вини компанії):

-         не більше 6 перерв для міст та селищ міського типу;

-         не більше 8 перерв для сільської місцевості.

·        Планові перерви – не більше 11 перерв.

Прийняття зазначеної постанови підвищує загальний рівень якості електропостачання для споживачів, зокрема постанова націлена зменшити тривалість переривань в електропостачанні.

Також НКРЕКП окремо прописала  і граничні терміни відключення для великих ремонтних робіт, як заміна лінії, під час таких робіт допускається максимальний термін відключення до 24 години влітку і 8 взимку, раніше було 48 годин.

При відсутності електрики понад 24 годин поспіль сума компенсації збільшена з 200 грн. до 300 грн.

Також, при перевищенні термінів усунення причин неякісного постачання електроенергії, сума компенсації збільшується зі 100 грн до 200 грн.

Щоб отримати компенсацію, споживачеві електроенергії необхідно звернутися до обленерго із заявою про отримання компенсації за часті перебої з електроенергією.

Обленерго має відповісти на заяву, вказавши найменування лінії, трансформатора, чи підстанції, до якої підключений споживач, кількість планових і аварійних відключень за вказаний період, кількість відключень не з вини обленерго, висновок про дотримання чи недотримання стандартів якості.

У разі коли відповідь обленерго не влаштовує споживача, він може звернутися до НКРЕКП (03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19, тел.(044) 204-70-72) для подальшого розгляду його заяви, відповідно до глави 13.2 Кодексу систем розподілу.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати  - legalaid.gov.ua , чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій - Wikilegalaid. 

 

Консультував,

Начальник відділу «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД          

Василь Савуляк 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.