Як УПЦ (МП) робить із церкви політичний інструмент

17 серпня 2021, 11:33
Власник сторінки
Журналіст
0
46
Як УПЦ (МП) робить із церкви політичний інструмент

РПЦ перетворює «віру» в інструмент маніпуляції суспільством.

Останнім часом інформаційний простір «гуде» церковними питаннями. У першу чергу вказане пов’язано з візитом Вселенського патріарха Варфоломія. Звісно, для України це значна подія, особливо якщо врахувати, що більшість українського населення підтримує ПЦУ. Проте, настільки резонансною її роблять не ПЦУ, і навіть не віряни УПЦ (МП).

Для відповіді необхідно з’ясувати кому вигідний ажіотаж, викликаний приїздом патріарха. Так, звичайний моніторинг медіа простору спрямовує нас здебільшого на російські та опозиційні українські сайти, а також групи в соціальних мережах, підконтрольні структурам УПЦ (МП), типу «Мирян» і т.д.

Вказане вкотре доводить теорію щодо перетворення РПЦ «віри» в інструмент маніпуляції суспільством. Для розуміння пропонуємо вам два факти найбільш резонансних подій останнього півріччя:

1.     Факти заробітку священниками УПЦ (МП).

Інформацією про те, що значна частина фінансових потоків РПЦ, спрямована на організацію провокацій в Україні та підтримку УПЦ (МП) вже нікого не здивуєш. Проте, священники УПЦ (МП) зуміли виділитися. Мова йде про фінансові махінації пов’язані з «молитовним стоянням» та «хресною ходою», що проводилися цього року. Переповідати їх не будемо, адже історії про «заробіток на транспорті вірян» вже й так стали легендами, чого вартий лише Житомирський Никодим з його мільйонами.

Проте вказані маніпуляції з грошима чітко дають зрозуміти чому УПЦ (МП) втрачає власних прихожан. Адже хоч на питаннях віри і легше маніпулювати, проте «фішку» про «більше поїздок – більший заробіток» люди вловили швидко, особливо, коли їхні очільники після чергового зібрання приїжджають на нових мерседесах за сотні тисяч доларів.

2.     Шапочки ОПЗЖ.

Замовні мітинги на яких протестуючі поняття не мають, що вони наразі роблять також вже в минулому. Мова йде про «оказію», організовану депутатом Новинським, коли мітингуючі не змогли відповісти журналістам проти кого вони протестують.

Проте здивуванню віруючих УПЦ (МП) не було меж, коли на «молитовному стоянні», замість своїх однодумців, вони зустріли «бабусь у кепках ОПЗЖ», зазначене було чітко описане кореспондентами «LB.ua».

Резонансність зазначеної події «ошарашила» навіть Президента України, який після побаченого відзначив: «Дивіться, що сьогодні під Верховною Радою. Там бабулі і діти в жовтих кепочках ОПЗЖ. Щось там в церкві не те...».

Попри вказане, не варто через дещицю «мітингуючи мирян» оцінювати всіх прихожан УПЦ (МП). Потрібно розмежовувати щирих віруючих і представників замовних структур. Розрізнити їх дуже просто: віруючі відвідують умовну святиню на зразок Почаєва, а «замовні миряни» за кошти страйкують під ВРУ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: УПЦ МП,Україна,маніпуляції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.