Що чекає Україну найближчим часом та як подолати чергову хвилю пандемії

09 серпня 2021, 18:12
Власник сторінки
0
27

Незважаючи на певне послаблення карантину та перебігу захворювання пандемії в світі, найближчим часом прогнозується новий виток захворюваності, який на превеликий жаль заціпить і нашу державу

Експерти ВОЗ и НАН України констатують,що нову хвилю епідемії слід очікувати наприкінці серпня, або ж початком осені. І цьому наявні всі передумови. В Україні зростає кількість госпіталізацій з коронавірусною інфекцією – за тиждень цей показник збільшився на 17%. Ліжкомісця з киснем заповнені в середньому на 9%, реанімаційні – на 12%. Такі дані приводить Центр економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. Констатувати про початок нової хвилі пандемії в Україні ще рано, але зазначені показники передумови її наближення.

         На минулому тижні Україна перемістилась з п’ятого на сьоме місце по рівню смертності від Ковіда на 100 тис. населення. На фоні зростання смертності в інших країнах Європи, смертність в Україні перебуває на. І це плато в найближчий час продовжиться. Однак ми спостерігаємо тривожні дані, що завантаженість «ковідних» ресурсів поступово почала зростати - це невеликий ріст, але вже спостерігається тенденція на збільшення навантаження на систему  охорони здоров’я.

         Тим часом  в світі поширюється новий, більш заразний заразний  штам коронавірусу «Дельта»,  мутації якого вже зафіксовані і в Україні. За словами Голови Всесвітньої організації охорони здоровя Тедроса Гебрейесуса, ця мутація зафіксована в 111 країнах, що свідчить  про початок нової хвилі пандемії. В Україні штам «Дельта» офіційно з’явився 23 червня і на даний час в країні лабораторно лабораторно підтверджені випадки інфікування новим штамом серед жителів Києва,Миколаївської, Львівської а також Закарпатської областей. Переважна більшість хворих повернулась з-за кордону, але є й ті, що інфікувались всередині країни. З урахуванням циркулювання в державі штаму «Дельта» нова хвиля пандемії може мати «вибухові темпи». Голова Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що очолюване ним відомство вже готовиться протидіяти новим викликам. За словами Ляшка, адаптивний карантин в Україні діє до 31 серпня, але з 1 вересня його можуть продовжити, і тільки завдяки вакцинації від ковіда, обмеження можуть бути не такими жорсткими.

         Тим часом в Україні розпочали запуск системи COVID-сертифікатів. На сьогодні тестується близько 10 тисяч Covid-сертифікатів, а їх публічний запуск може започаткуватись уже найближчим часом. Для втілення намірів очікується аудит європейських колег, для того щоб долучитись до єдиного цифрового ринку ЄС -  про це заявив міністр цифрової трансформації в етері одного із телеканалів. У разі успішного запуску проекту, українці зможуть навідуватись до інших країн, використовуючи Covid-сертифікати.

         У Росії бояться застосовувати свої вакцини медики в ОРДЛО.

Російська вакцина «Супутник Лайт» виявилася суттєво гірше за «Супутник V», ефективність якого не перевищує 50%. Про це повідомили медичні працівники з тимчасово окупованої території Донецької області, передає «ДонПрес». За інформацією видання, дані про клінічні випробування у Росії «Супутник Лайт» не оприлюднюють. Представники російського МОЗ ретельно фіксують усі результати вакцинації на тимчасово непідконтрольних Уряду територіях України під наглядом кураторів з ФСБ, щоб не було витоку інформації. «А все тому, що в самій Росії бояться це робити на тлі побічних ефектів, повторного зараження та смертей після вакцинації «Супутником V» і від уже інших застосовуваних російських недовакцин. Цинізм ситуації полягає в тому, що фактичні випробування «Супутник Лайт» на людях у «ДНР» видають за гуманітарну допомогу від путінської партії «Єдина Росія» в боротьбі з пандемією», цитує видання Telegram-канал, присвячений проблемам тимчасово окупованих територій. Як стверджують співробітники медичних структур окупантів, в ОРДО після вакцинації «Супутником V» захворіли вперше або повторно багато щеплених. При цьому більшість досі чекає на другий укол, однак поставки вакцини постійно відкладаються, відзначає видання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: коронавірус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.