Нардепи з Закарпаття відвідали Чорнобиль

29 травня 2021, 16:35
Власник сторінки
Журналіст
0
36
Нардепи з Закарпаття відвідали Чорнобиль
Нардепи з Закарпаття відвідали Чорнобиль

Минулого тижня питання Чорнобиля вивчалося на засіданні комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України.

На початку травня у журналі Science з'явився доволі кричущий заголовок про нову небезпеку в Чорнобилі.
Минулого тижня питання Чорнобиля вивчалося на засіданні комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України. Під час засідання комітету було прийнято рішення про проведення перевірки радіаційного стану в зоні відчуження. До вирішення питання долучилися закарпатські народепи Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх, а також нардеп Павло Фролов - член ЕкоКомітету ВРУ, які відвідали об'єкт "Укриття". Під час візиту було перевірено стан систем безпеки та особистим прикладом, зайшовши до приміщення "під аркою", чиновники продемонстрували що згадувана у західній пресі небезпека значно перебільшена.
Але не без "АЛЕ..."
Спочатку факти:
- Об'єкт "Укриття" працює в штатному режимі і всі показники відстежуються операторами 24 години на добу.
- Рівень щільності потоку нейтронів знаходиться в межах безпечного діапазону.
- Незначне зростання цього рівня, яке ми спостерігаємо останнім часом, було спрогнозоване Національною Академією Наук ще у 2016 році і не становить загрози.
Речі, які потрібно розуміти:
Чорнобиль унікальний.
Всі процеси, що там відбуваються, людство спостерігає вперше. Будь-які наукові прогнози є теоретичними. Тому відкидати потенційну небезпеку не можна в жодному випадку.
Моніторинг потрібно проводити і фінансувати. Але будь-яка діяльність в зоні пов'язана із ризиком для життя та здоров'я людей, тому кожен крок потрібно обговорювати і обдумовувати двічі і тричі.
Над чим будемо працювати:
1. Переконаємо Уряд забезпечити фінансування «Програми моніторингу паливовмісних матеріалів об’єкта «Укриття»
2. За результатами виконання програми має бути проведена переоцінка ефективності системи контролю ядерної безпеки та її модернізація, а також розроблено та впроваджено алгоритм виявлення аномалій, пов’язаних із небезпечними можливими змінами рівня підкритичності скупчень ядерно-небезпечних матеріалів, що діляться.
3. Вивчимо питання створення міжнародного наукового хабу. Такий проєкт може бути потужним фінансовим драйвером зони і забезпечить швидке спростування будь-яких конспірологічних заголовків - заявив Ігор Кривошеєв.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: робота,депутат,Чорнобиль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.