ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО ФІЛОЛОГА

25 травня 2021, 16:31
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
15
ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО ФІЛОЛОГА

25 травня в Україні відзначається професійне свято філолога.

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу!Ліна Костенко

Якщо ми говоримо про грецький переклад, то можемо трактувати це – як любов до слова. Це свято стосується абсолютно всіх суб’єктів викладацького та виховного процесу у сфері мови та літератури.

Люди, які поринули у цю поважну місію, мають безмежну повагу до культурних цінностей та неабиякого бажання дослідити всі незвідані куточки мови.

Іван Огієнко писав: Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості”. Отже, ми впевнено можемо назвати всіх викладачів мови та літератури, вчителів, лінгвістів, літературознавців та перекладачів – янголами-охоронцями української мови. Адже саме вони засівають зерна знань та зберігають всі нові паростки у процесі вивчення та збереження нашої мови.

Коли сьогодні ми відкриваємо тему про виникнення української мови, більшість зацікавлених громадян асоціюють її із сучасною літературною мовою. Тобто, це та, яку вивчаємо в школі, вишах, яку чуємо по радіо та телебаченні, якою написані книги, літописи. Насправді її коріння в глибині століть і її поява була довготривалим процесом. Науково доведена і підтверджена безсумнівними археологічними матеріалами неперервність розвитку матеріальної культури на українських землях приблизно від VI століття н.е., тобто за останні 1500 років. Отже, й історію українців як окремого етносу та української мови є підстави починати від середини І тис. н.е.

В процесі виховного і навчального процесу необхідно доносити кожному і те, що людина, яка втратила свою мову, - неповноцінна, вона другорядна в порівнянні із носієм рідної мови (Павло Мовчан).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.